Jubileumsmatch i dyster stämning

Få glädjeämnen. Mikael Forssell med sina sex mål hör till ljusglimtarna i ett HIFK som famlar i mörker.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

120 år på nacken och inne på sin 32:a säsong i högsta ligan. Sju guld har det blivit, det senaste daterat till 1961 då bland annat den framlidne, före detta ordföranden för Bollförbundet, Pekka Hämäläinen återfanns i laget.

Euforin var stor och förväntningarna höga då Kamraterna efter 43 års ökenvandring, katastrofer, konkurser och grusade förhoppningar återvände till finrummet 2015.

Den första säsongen slutade med en fin sjunde plats men fjolåret blev redan en pärs av rang för den hårt prövade supporterskaran. Utan Antti Muurinen och Mika Väyrynen kunde det hela ha slutat i katastrof redan då.

Pågående säsong har varit en enda lång pina för klubben som vunnit tre av 22 matcher så här långt. Hade det inte varit för JJK, som vid sidan om fjolårets PK-35 kan vara det sämsta laget i Veikkausliigas historia, vore situationen än mer alarmerande. Utan JJK skulle HIFK löpa stor risk att åka ur direkt. Nu är siktet inställt på att behålla kvalplatsen.

En del optimister hoppas på tionde plats men upp dit skiljer sju poäng och fortsätter HIFK med nuvarande poängsnitt landar laget på 25-26 poäng, PS Kemi har 24 just nu och det känns ju inte särskilt realistiskt att lapplänningarna kammar noll i resterande matcher.

Snarare är det så att HIFK får anstränga sig för att hålla JJK på behörigt avstånd. Håller laget detta poängsnitt lär det fixa sig men hemmamatchen 15 september mot just JJK kan bära alla ångestens tecken över sig.

Jubileumsmatch mot RoPS i eftermiddag. Runt 4000 biljetter har sålts på förhand men i dagens utsatta läge, såväl sportsligt som ekonomiskt, borde väl den berömda Kamratandan ta sig uttryck i ett knökfullt stadion i Tölö. Publiksiffrorna har, med undantag av derbyna och någon enstaka match utöver det, utgjort ett stort problem för klubben. Med runt 2000 ögonpar på läktarna är det svårt att skapa något sug eller karnevalstämning, hur duktiga hejarklacken Stadin Kingit än må vara.

Hela hösten blir en enda lång kamp mot nedflyttning. Kval är som sagt det klart mest sannolika alternativet. Honka, KPV eller TPS väntar då och att möta ett lag som för det mesta vunnit och samtidigt har allt att vinna är inget avundsvärt utgångsläge.

Sen är det ändå frågan om ligadörren verkligen stängs för HIFK även om det sportsligt skulle gå illa? Finns faktiskt förutsättningarna för ligafotboll för TPS, Honka eller KPV? Har ligan råd att gå miste om HIFK?

Det bästa alternativet är givetvis att HIFK fixar detta på sportsliga vägar. Då lämnar eventuella kabinettbeslut ingen besk smak efter sig i Fotbollsfinland. Gör laget det inte tror jag ändå inte att det sista ordet är sagt. HIFK:s PR-värde är, trots kräftgången, ett trumfkort för en liga som inte mår särskilt bra. Derbyna är, trots sina tråkiga bieffekter, något ligan ogärna vill gå miste om.

Men även om HIFK skulle klara nytt kontrakt finns i dagens läge ingenting som talar för att situationen skulle vara så mycket bättre om ett år. En långsiktigare vision i kombination med rejält med externt kapital krävs. Annars tvingas 120-åringen fortsätta att leva från hand till mun. Och då lär det, förr eller senare, sluta riktigt illa. En lång historia i sig är inte saliggörande. Hur du förvaltar arvet är det avgörande.

Fotnot: HIFK-RoPS klockan 17.00 på Telia 5G Areena i eftermiddag.

Jonas von Wendt Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00