Jubileumsbeslut i riksdagen – 50 miljoner för barnfond

Gardets musikkårs fanfargrupp framförde Pasi-Heikki Mikkolas komposition Jubileumsfanfar Finland 100. Bild: Niklas Tallqvist

Talman Maria Lohela sade i sitt tal att Finlands självständighetsbeslut för hundra år sedan hade såpass osäker utgång blev en lika liten notis i tidningarna som en annan nyhet, som handlade om fattiga barn i Toijala, som kommunen försökt finna kläder till för att de skulle kunna gå i skola.

– Det hade gått så, att nästan inga kläder kom in till kommunens insamling. Klappsäcken var tom, barnen hade gråtit av besvikelse. Kanske kunde vissa av dem inte fortsätta sin skolgång, sade talman Lohela under riksdagens 100-årsplenum och påminde om att Finland i dag är ett av de bästa länderna i världen för barn.

–Men enligt Institutet för hälsa och välfärd är var tionde barnfamilj fattig, och i de här familjerna bor 120 000 barn.

Riksdagens beslut under jubileumsplenum är att utveckla en jubileumsfond, i likhet med beslutet om Sitra för 50 år sedan. Den här gången handlar det om Självständighetsjubileets barnfond, som ligger under stiftelse som grundats 1987 av Stiftelsen för barnskydd och Social- och hälsovårdsministeriet. Staten donerar ett aktieinnehav värt 50 miljoner.

Riksdagsgrupperna höll varsitt anförande inför de inbjudna gästerna, presidenterna och ledamöterna.

Antti Lindtman (SDP) sade att beslutsfattarna har ett ansvar att ta beslut som håller alla finländare med, och fördömde hatprat och mobbning.

– Vi har tillsammans sett till att välfärdens frukter är något alla får vara med och dela på, sade Aino-Kaisa Pekonen (VF).

– Alla har det inte bra. Det finns mycket motsättningar, bubblor och extrema ståndpunkter. (Kyösti) Kallios kloka ord gäller fortfarande. Finland får inte bli tudelat. Vi ska inte splittra utan bygga, sade Centerns Antti Kaikkonen.

Anna-Maja Henriksson (SFP) citerade en annan presidents, K.J.Ståhlbergs ord "laglighet, medbestämmande och framsteg".

– Det ska ses mot bakgrund av den skarpa tudelning landet genomled direkt efter självständigheten, säger Henriksson och tillägger att det öppna rättssamhället behöver försvaras också i dag.

SFP betonade också tvåspråkigheten och brobyggandet till Norden.

Partierna hade alla sin egen betoning i sina gruppanföranden under jubileumsplenum, och underströk sina prioriteter.

Sannfinländarna och De blå betonade försvaret av vårt land och vården av krigsveteranerna, De blå lyfte dessutom fram sin färska existens som "ett bevis på levande demokrati". Utbildningen lyftes fram hos De gröna.

Men, som flera påpekade i salen, finns det inte bara en synvinkel.

– Det finns inte en rätt version av Finland och finländskhet, utan 5 miljoner olika nyanser. Frihet och demokrati gör Finland, sade Kalle Jokinen (Saml).

Peter Östman (KD) betonade kristna värderingar och citerade i sin tur Frans Emil Sillanpää:

– Vi ska älska vårt fosterland så, att vi respekterar vars och ens delaktighet i det.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning