Jubel och tvekan efter Bidens tal

USA:s president Joe Biden hälsar med armbågen på representanthusets talman Nancy Pelosi, som står bredvid vicepresidenten Kamala Harris, innan sitt tal till kongressen. Bild: Melina Mara/AP/TT

Joe Biden presenterade sina visioner och storslagna planer inför kongressen. På agendan var allt från arbeten till klimatet, men kommer något av det att bli verklighet? – Inte mycket. Det kommer att vara populärt ute i landet, men det spelar inte någon riktig roll, säger statsvetaren Dennis Goldford.

USA:s president vill se satsningar på amerikanska jobb, stärkt stöd för familjer och utbildning. Han vill satsa på miljövänliga alternativ och höja skatterna för de allra rikaste.

– Låt oss höja minimilönen till 15 dollar i timmen. Ingen som arbetar borde leva under fattigdomsgränsen. Och medan vi håller på, låt oss lagstifta om jämlika löner, sade Biden i sitt första tall till kongressen som president.

Riktade sig mot arbetarklassen

Talet fick genast väntad kritik från republikanskt håll, och applåder från Demokraterna.

– Det här var i allt utom namnet ett state of the union-tal. Helt klart ville han prata om sin ekonomiska plan och alla framgångarna med stimulanspaketet och vaccineringen. Men visst, han har en mycket ambitiös agenda, sade Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, innan han i samma andetag konstaterar att få av löftena och förslagen lär förverkligas.

– Mycket få republikaner kommer att vilja rösta för förslag som ger Joe Biden allt beröm. De målar upp honom som ännu en "höjda utgifter och skatter"-liberal och det kommer de att fortsätta med, inte minst efter de här förslagen.

Joe Biden riktade under stora delar av sitt tal sig mot den arbetarklass som traditionellt gynnas av demokraternas politik men de senaste åren lockats av Donald Trump. Men där Trump vädjat till deras missnöje fortsatte Biden på den väg han gått under hela sin politiska karriär, säger Goldford.

– Han sade att han ser dem och vill hjälpa dem och fokuserade på materiella saker, och det var ingen slump vilken ort han nämnde när han sade att jobben skulle tillbaka till USA, "från Kina till Pittsburgh".

Ett år på sig

Men Goldford återkommer till den politiska verkligheten och att orden har en lång väg att vandra för att bli politisk verklighet.

– Är planerna, som (familjepaketet) "American Families Plan", tillräckligt populära i tillräckligt många valkretsar? För många senatorer finns det ingenting att vinna på att rösta för det. Då kan deras väljare välja någon som står ännu längre åt höger.

Är det så här det kommer se ut? Storslagna planer som republikanerna blundar för?

– Ja, i alla fall det närmaste året. Sedan börjar vi närma oss mellanårsval och hela Washington kommer att fokusera på det. Biden har fram till kanske nyår eller lite till på sig att driva igenom sina planer. Men det kommer att krävas många förhandlingar och förändringar mot vad vi hörde i kväll, säger Dennis Goldford.

Pelosi och Harris

Bidens tal hölls inför en relativt tom kammare, med få gäster och långt färre kongressledamöter på plats än vanligt, dels beroende på säkerhet, dels på grund av coronarestriktioner. Men det var inte bara det som var annorlunda under kvällen.

– En sak var riktigt anmärkningsvärd: Att få se två kvinnor (Kamala Harris och Nancy Pelosi) sitta bakom presidenten, det var stort. Och sedan den tomma salen. Det var ju så få därinne och jag var rädd att någon republikan skulle ta chansen att högljutt häckla Biden, men det slapp vi som tur var, säger Dennis Goldford.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning