Jubel och hård kritik – Handkes Nobelpris delar åsikterna

Peter Handke. Bild: Alain Jocard

Österrikarna jublar över att Nobelpriset i litteratur går till den kontroversielle författaren Peter Handke: "Han borde egentligen ha varit där före mig", skriver landsmaninnan Elfriede Jelinek, som fick priset 2004.

Andra förvånas av valet av Peter Handke och anser att hans politiska åsikter och ställningstaganden när det gäller den jugoslaviske krigsförbrytaren Slobodan Milosevic borde diskvalificera honom för utmärkelsen.

– Jag är väldigt bekymrad över hans engagemang för serberna och Milosevic i Balkankriget. Det är inte bara en åsikt, han har manifesterat ett stöd för en av Europas värsta krigsförbrytare efter andra världskriget. Det borde diskvalificera honom från den här typen av priser, säger förläggaren Svante Weyler till TT

Enligt honom borde Handkevara otänkbar som pristagare.

– Nobelpriset har en politisk betydelse oavsett vad Akademien säger. Det är inte ett ställningstagande för Handkes ställningstagande, men det är ett ställningstagande för att det inte gör någonting om en stor författare ställer sig helt utanför den europeiska värdegemenskapen, för att uttrycka det milt.

Den bosniske professorn Emir Suljagic, som överlevde Srebrenicamassakern, skriver på sin Twitter, enligt AFP: "En Milosevic-anhängare och känd förnekare av folkmord får Nobelpriset i litteratur... vilken tid vi lever i". Kosovos ambassadör i USA Vlora Citaku kallar valet för "skandalöst". Också amerikanska PEN tar avstånd från valet i ett pressmeddelande.

Bu och bä

Andra, som Aftonbladets biträdande kulturchef Martin Aagård, tycker att det är snålt att kritisera valet på grund av tidigare politiska ställningstaganden.

– Det är ett litteraturpris, inget annat.

På hemmaplan får Handke stöd av Elfriede Jelinek, själv ingen okontroversiell pristagare 2004. Hon var den gången tveksam till att ta emot priset och hävdade att hon hellre hade sett att landsmannen Peter Handke hade fått det. Nu kallar hon Svenska Akademiens och Nobelkommitténs beslut "storartat". Den skygga författaren skriver i ett mejl till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är på tiden att Handke får priset.

"Jag är glad att utmärkelsen går till någon som Österrike äntligen kan vara stolt över", skriver hon.

I österrikiska medier kallas Handke för en litteraturens popstjärna och flera politiker uttrycker sin glädje över valet. Österrikes förbundskansler Alexander Van der Bellen skriver på Twitter att det är en stor dag för landet.

Handke själv verkar nöjd över priset:

– Jag känner mig fri. Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Handke enligt DN.

Han har ändå själv hört till litteraturprisets kritiker och menade 2014 att det borde avskaffas då det ger en "falsk kanonisering" av mottagarna, enligt AFP.

Artikeln är uppdaterad 11.10.2019 kl 9.41

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning