"Jubel i Vita huset och Kreml om Le Pen vinner"

Drömmer om blöta fester. Tidigare utrikesministerkollegorna Carl Bildt och Erkki Tuomioja diskuterade världens gång på nyrenoverade Hanaholmens kulturcentrum. Bildt grämde sig över att det nordiska samarbetet har blivit så byråkratiskt: I stället för trevliga middagar skrivs det papper som ingen läser. Bild: Lehtikuva/Ville Männikkö

Veteranpolitikerna Carl Bildt och Erkki Tuomioja ryser vid tanken att Nationella Frontens Marine Le Pen vinner det franska presidentvalet på söndag. En seger för Le Pen skulle spränga Frankrike, varnar Bildt och Tuomioja.

Om Marine Le Pen vinner det franska presidentvalet på söndag kommer Europa att sprängas. Den bedömningen gör de utrikespolitiska rävarna, tidigare svenska statsministern Carl Bildt (M) och förra finska utrikesministern, riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP) som träffades för att debattera världens gång på Hanaholmens kulturcentrum som i ett och ett halvt års tid har varit stängt för ombyggnad, men som nu har öppnat igen.

Varken Tuomioja eller Bildt tror att Le Pen kommer att besegra sin motkandidat Emmanuel Macron, men påminner att man inte ska ropa hej förrän man har kommit över bäcken.

– Vinner Le Pen skulle det framför allt spränga Frankrike, vilket tveklöst skulle få synnerligen negativa följder för Europa. Det skulle jublas i Vita huset och i Kreml, men ingen annanstans, säger Carl Bildt.

Erkki Tuomioja grämer sig åt hur oförutsägbar världen har blivit med Trump.

– Vi har länge talat om hur Ryssland och dess ledare är oförutsägbara, men numera har USA en minst lika nyckfull president. Trump gläder sig om EU ytterligare försvagas. Det skulle vara sorgligt om Trump och Putin på den här fronten finner varandra, säger Tuomioja.?

Systemkollaps i Nordkorea?

Tuomioja och Bildt tangerade också situationen i Nordkorea.

– Det viktigaste är att undvika ett kärnvapenkrig, men risken för det ökar hela tiden, säger Tuomioja.

Carl Bildt ser två överhängande faror på den koreanska halvön: Dels finns risken för att det uppstår ett krig, men vi kan också få komma att se en regimkollaps.

– Historien har visat oss att regimer som ser väldigt stabila ut kan vara väldigt sköra och snabbt kan rasa ihop utan förvarningar. Skulle så ske kommer det att utlösa ett kaos som snabbt kan leda till mycket allvarliga motsättningar i hela regionen.

Tuomioja och Bildt som vardera är aktiva på sociala medier, reflekterar också hur snabbt både korrekt, men också falsk information sprids i dagens värld. Bildt nämnde den ryska propagandan och uppmanade medierna att noga kontrollera sina uppgifter så de inte omedvetet blir medspelare i ett informationskrig. Här inflikade Tuomioja att Ryssland inte är ensamt om att använda sig av sådana fasoner:

– I debatten har vi fått höra att vi snart får små gröna män som intar Åland. Det är skitprat, säger Tuomioja.

Bildt som vad Ryssland beträffar ofta brukar ha en klart annorlunda syn än kollegan Tuomioja, fortsätter och kritiserar de statliga ryska medieaktörerna Sputnik och Russia Today:

– Vi ska minnas att vi nu talar om ryska staten, inte om enskilda isolerade galningar, säger Bildt.

"Mer roliga middagar"

Bildt och Tuomioja kom också in på det nordiska samarbetet, en arena som många menar står inför en renässans då multinationella aktörer som EU och FN har svårigheter att komma till skott. Carl Bildt ondgör sig över att Nordiska rådets möten har blivit så byråkratiska och tråkiga de senaste åren vilket gör att det inte uppstår lika mycket kontakter och utbyte mellan nordiska politiker, tjänstemän och journalister.

– Förr var det mindre papper och mer middagar i nordiska sammanhang. Men sen bestämdes det att det inte fick vara så roligt. I stället skulle man ha det tråkigt. Det nordiska samarbetet blev väl byråkratiserat: Det skulle skrivas papper som ingen läste. Till slut fick det inte vara några middagar alls och det skulle bara serveras vatten, grämer sig Bildt.

Erkki Tuomioja verkar vara av samma åsikt, men uttrycker det något mer politiskt korrekt.

– När jag började i Nordiska rådet på 1970-talet hade vi sammankomster två gånger per år då vi träffades i fem dagars tid. I dag hinner man inte ha så långa sessioner: Påföljden blir att man inte får förtroliga kontakter i de andra nordiska länderna.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning