Journalistpris gick till avslöjanden om äldrevård och spelautomater

De undersökande journalisternas förening har belönat journalistik om hur Veikkaus placerat spelautomater, och avslöjande om äldrevårdsskandalen i vårdbolaget Esperi Care.

Årets Snöspade - priset för undersökande journalistik - går till Matti Rämö, som i tidningen Seura beskrev hur spelautomater placerats främst i stadsdelar där invånarna har låg utbildning och låga inkomster. Samtidigt har spelproblemen brett ut sig på samma områden, bland dem som har små resurser.

Artikeln citerades i många medier och gav upphov till debatt om ansvaret för penningspelandet och spelmissbruk.

Föreningen för undersökande journalistik gav också ett annat pris, Snöskrapan, till Tarja Parkatti, en närvårdare som aktiverat sig i att avslöja missförhållanden inom äldrevården.

Med Snöskrapan vill föreningen också lyfta fram att skyddet för viktiga visselblåsare - sådana anställda som avslöjar missförhållanden - måste förbättras. Föreningen kräver att det så kallade visselblåsardirektivet måste gå vidare, inklusive ett förbud för arbetsgivare att införa sanktioner mot visselblåsare.

Tarja Parkatti. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39