Journalister portade från rättegången mot Ilja Janitskin och Johan Bäckman

Upptakten till rättegången mot webbtidningen MV-lehtis grundare Ilja Janitskin och forskaren Johan Bäckman började med kaos och utrymmesbrist. Endast ett fåtal journalister släpptes in i rättssalen i Helsingfors tingsrätt.

Bland de portade medierna som fick nöja sig med att sitta i vestibulen hör MTV3, SPT, Expressen, Aamulehti, Ilta-Sanomat och Svenska Yle.

– Det är ordförande som har fattat beslutet om val av rättssal. Vi erbjöd olika alternativ, men hon gick in för en liten sal för att trygga säkerheten, säger Kalevi Passila, administrativ direktör på Helsingfors tingsrätt.

Rättegången mot Janitskin leds av ordförande Mitja Korjakoff.

– Vi övervägde att rigga upp en videolänk, men ordförande gick nu in för denna lösning, säger Passila.

Tycker du att lagen om rättegångars offentlighet uppfylls på det här sättet?

– Svårt att säga. Jag ska tala med ordförande om det här. I dag lyckas vi knappast få till stånd en förändring, men kanske det blir bättre arrangemang redan i morgondagens rättsbehandling, säger Passila.

Portade journalister utanför rättssal 510 i Helsingfors tingsrätt i samband med rättegången mot webbtidningen MV-lehtis grundare Ilja Janitskin. Bild: SPT / Mikael Sjövall

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03