Journalister frihetsberövade i Minsk

Protesterna i Minsk fortsatte på torsdagen. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT Bild: Dmitri Lovetsky/AP-TT

Runt 15 journalister hålls under torsdagen av polis i Belarus huvudstad Minsk. Huruvida de gripits eller inte är oklart, men den belarusiska oberoende nyhetssajten tut.by rapporterar att de frihetsberövats och tvingas genomgå en identitetskontroll.

Bland den grupp som hålls av säkerhetsstyrkorna finns journalister från bland annat nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Ett vittne säger till Reuters att journalisterna, som skulle bevaka dagens protester, har fått sina telefoner och identitetsdokument beslagtagna.

Bilda reservpolisstyrka

På torsdagen kom även nyheten att Belarus president Aleksandr Lukasjenko har bett sin ryske kollega Vladimir Putin att bilda en reservpolisstyrka som kan användas i landet vid behov. Styrkan ska dock inte sättas in om inte situationen kräver det, enligt Putin.

– Jag ser ingen anledning att hymla. Det finns relevanta paragrafer som slår fast att alla medlemsstater i den rysk-belarusiska unionsstaten och andra organisationer ska stödja varandra när det gäller skydd av suveränitet, yttre gränser och stabilitet, säger Putin i en intervju med tv-kanalen Rossija-1.

– Vi har åtaganden gentemot Belarus, fortsätter den ryske ledaren, som säger att han meddelat Lukasjenko att Ryssland kommer att uppfylla dessa.

"Oacceptabelt" agerande

Det övergångsråd som bildats av den belarusiska oppositionen svarar med att kalla Rysslands agerande "oacceptabelt" och en kränkning av internationell rätt, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att även Natochefen Jens Stoltenberg uppmanar Ryssland att inte lägga sig i krisen i Belarus.

Stora folkliga protester har brutit ut i diktaturen Belarus sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet betraktas dock allmänt som ett resultat av valfusk, och bland annat EU och Storbritannien har meddelat att man inte godtar det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning