Journalist dömdes för ärekränkning – rätten ansåg ändå att hennes ordval inte var osanna

Junes Lokka har videofilmat rättegången trots förbud, något som rätten konstaterar är störande. Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Journalisten Johanna Vehkoo har dömts för ärekränkning i Uleåborgs tingsrätt. Hon döms till 15 dagsböter och 200 euro i skadestånd för att på Facebook ha kallat främlingsfientliga kommunalpolitikern Junes Lokka för rasist och nazist.– Domen känns orimlig, kommenterar Journalistförbundets ordförande Hanne Aho.

Enligt åtalet gjorde Johanna Vehkoo sig skyldig till ärekränkning när hon i november 2016 kallade stadsfullmäktigeledamoten i Uleåborg Junes Lokka för rasist och nazist på Facebook. Enligt åtalet riktade sig kritiken inte mot Lokkas politiska verksamhet utan mot honom som person, något som Vehkoo bestridit. Vehkoo hade i en uppdatering på Facebook kallat Lokka för rasist, nazist och nazistclown, vilket tingsrätten anser är tillmälen som är att betrakta som kränkande och skällsord.

Enligt Vehkoo hade hon skrivit uppdateringen efter att Lokka i en video på nätet diskuterat planer på att störa hennes kommande bokpresentation i en bokhandel. Det var inte första gången Lokka kommenterade Vehkoo i sina sändingar på Youtube.

Till saken hör också att Lokka själv gjort sig känd för osakligt språkbruk, och har tidigare enligt Helsingin Sanomat bland annat kallat andra för "hora" och "jävla idiot" på sociala medier. Han har också tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Enligt försvaret var Vehkoos uttalande inte felaktigt eftersom Lokka själv beskrivit sig som nazist och rasist i offentligheten.

Inte heller Uleåborgs tingsrätt anser att Vehkoos ordval varit felaktiga eller lögnaktiga, skriver Helsingin Sanomat och citerar domslutet: "Inte för ett enda av de ordval som citeras i stycket ovan gäller att Vehkoos påståenden skulle ha varit helt osanna och Vehkoo har haft starka skäl att anse sin beskrivning av händelserna vara sann".

Rätten konstaterar ändå att ordvalen är kränkande trots att de inte är osanna, och att också en person vars eget språkbruk enligt andra inte är sakligt åtnjuter lagens skydd.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho ser en oroväckande trend som nu landat också i Finland.

– Att trakassera journalister och att försvåra journalisters arbete genom att fabricera åtal mot dem är en internationell trend som i och med denna dom nu också fått fotfäste i Finland, kommenterar hon på förbundets hemsida.

Förbundet har redan tidigare ansett att rättegången är orimlig.

– Domen mot Johanna Vehkoo kan i fortsättningen till och med uppvigla dem som trakasserar andra på webben. De kan utnyttja rättsväsendet som en mellanhand för sina trakasserier. Samhället behöver mer kunskap om trakasserier på webben och om vilka olika metoder nätmobbarna kan använda sig av, säger Aho.

Johanna Vehkoo har prisbelönats för sitt arbete som journalist och är bland annat känd för serien Valheenpaljastaja på Yles webbsidor.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning