Joshua vill bli odiskutabel tungviktsmästare – "nu kör vi"

Anthony Joshua (t.v.) vann över Joseph Parker på poäng. Bild: Lehtikuva/Oli Scarff

Britten Anthony Joshua är ett steg närmare världsherravälde inom tungviktsboxning efter att ha slagit nyzeeländaren Joseph Parker.

En publik på 78 000 personer följde matchen på plats i Cardiff i Wales. Domarna beslutade enhälligt efter tolv ronder att segern på poäng skulle gå till Joshua.

Sina senaste 20 matcher har britten vunnit på knockout. I Wales vann britten sedan de tre domarna visat upp poängkorten med följande bedömning: 118–110, 118–110, 119–109. Det var första gången de två obesegrade mästarna ställts mot varandra i en titelmatch i Storbritannien.

Tar över

Joshua är bara en seger från att vara odiskutabel världsmästare, enligt alla de fyra stora boxningsorganisationer. Han tar över Parkers världsmästarbälte från boxningsorganisationen WBO. Sedan tidigare anses Joshua vara mästare enligt organisationerna WBA och IBF.

Enligt boxningsorganisationen WBC är Deontay Wilder bäst i världen. Efter segern i Wales vill Joshua utmana amerikanen.

- Wilder, nu kör vi. Ta hit honom och jag kommer att knocka honom, säger Joshua till Sky Sports efter matchen.

Wilder försvarade sin titel i början av mars genom att vinna mot kubanen Luis Ortiz i New York, USA.

"Tog mig igenom"

Joshua har gått flera uppmärksammade matcher på senare år och blivit nationalidol i Storbritannien. Bland annat besegrade han tidigare världsmästaren Volodomyr Klytjko i en dramatisk batalj i april 2017.

När han försvarade sin titel mot fransmannen Carlos Takam i höstas var det inför hela 80 000 åskådare, även det i Cardiff.

Nederlaget var Parkers första i sin 25 matcher långa proffskarriär.

– Jag förlorade mot en bättre mästare i dag. Vi kommer att komma tillbaka igen, starkare, och jag är glad att jag tog mig igenom tolv ronder, säger han.

SPT-TT-AFP-Reuters

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03