Jörn Donner: Rykten om regissörssadism florerat länge

Också Ingmar Bergman använde dubiösa metoder under filminspelningar, avslöjar Jörn Donner. Bild: Cata Portin

Ryktena om regissörerna Aku Louhimies sadistiska metoder och Lauri Törhönens sexuella trakasserier har cirkulerat länge, säger regissören Jörn Donner.

Aku Louhimies är inte ensam om att ta till sadistiska metoder. Regissören och producenten Jörn Donner minns hur Ingmar Bergman under inspelningen av Nattvardsgästerna skickade en läkare till huvudrollsinnehavaren Gunnar Björnstrand för att informera denne om att han var allvarligt sjuk.

Detta för att Björnstrand skulle spela svårt sjuk i filmen. När inspelningen var klar återhämtade sig Björnstrand mirakulöst nog från sin "sjukdom".

– Ingmar Bergmans beteende i det här fallet är också en form av sadism. Själv har jag alltid försökt sträva efter att mina skådespelare är trygga under en filminspelning.

Lauri Törhönen, Aku Louhimies och andra ännu icke-namngivna regissörer kunde fortsätta att utöva sin makt på grund av att ingen vågade träda fram och vittna om övergreppen.

Vad händer nu?

– Jag tror inte att någon vill producera filmer av Aku Louhimies, säger Donner.

Regissörens allomfattande makt är ett av filmvärldens problem. Donner säger att han som producent flera gånger försökt påverka slutresultatet av en film, men förgäves.

– Ibland kan producenten få sin vilja igenom via övertalning men man orkar inte hela tiden hålla på och tjata.

– Om du ser en film med underrubriken Director's cut vet du att producenten fått sin vilja igenom men att regissören envisats med att också ge sin version av hur en film ska se ut. Men det här är förstås en annan diskussion än sadism.

Jörn Donner skrev en insändare om regissörssadism i onsdagens Helsingin Sanomat. HBL nådde honom per telefon hemma i Kronohagen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03