Jörn Donner förutspår: Blockpolitiken i Sverige tar slut

Jörn Donner Bild: HBL-arkiv

Författaren, filmregissören och politikern Jörn Donner (SFP) bedömer att den rikssvenska blockpolitiken har kommit till vägs ände.

– Jag har i flera årtionden frågat svenska beslutsfattare varför den tyska eller finländska modellen, där socialdemokrater och högern samarbetar, inte duger i Sverige, skriver Jörn Donner i Ilta-Sanomat.

På torsdagskvällen klarnade det svenska valresultatet då den preliminära rösträkningen avslutades. Det rödgröna blocket får ett mandat mer än allianspartierna. Endast drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

Sverigedemokraternas exceptionellt starka vågmästarroll försvårar förhandlingarna om den regeringskonstellation som ska styra Sverige de följande fyra åren.

– Det verkar som om statsminister Stefan Löfvén antyder att blockpolitiken har nått vägs ände. Lockelsen att skapa en fungerande majoritetslösning kan vara stor, skriver Donner.

Den slutgiltiga omräkningen av rösterna i det svenska riksdagsvalet förväntas blir klar på fredag. Donner anser att den finländska och den svenska politiska kulturen närmar sig varandra också på ett annat plan.

– Den svenska politiken är väldigt fokuserad på partiledarna på de övriga politikernas bekostnad. Finland verkar vara på väg åt samma håll då vi talar om valet av statsminister nästa vår. Allt kretsar kring Rinne, Orpo och Sipilä, skriver Donner.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03