Jordgubbssäsongen inleds två veckor i förtid – snart kan den vara över

Sannolikt kommer de inhemska bären räcka hela sommaren – men till högre priser än just nu. Bild: Linn Svanberg

Värmeböljan, och framför allt de varma nätterna, gör att jordgubbarna mognar rekordsnabbt – snart kan bären ta slut.

På Hagnäs torg är bärförsäljningen i full gång. I år har jordgubbarna mognat två veckor i förtid, och säsongen lider redan mot sitt slut.

– Nu är det god tid att köpa jordgubbar och frysa in. Människor panikköper för att de tror det ska ta slut, säger Saana Weber, 17, som sommarjobbar som bärförsäljare för Hedelmä ja Vihannes DA på Hagnäs torg.

Saana Weber påpekar att det är svårt att hitta parkering på Hagnäs torg, och då går också försäljningen sämre. Bild: Linn Svanberg

Jordgubbarna gynnas särskilt av de varma nätterna, och säsongen kommer att ta slut snabbare i år eftersom det mognar så pass många bär samtidigt. Högsäsongen väntas vara endast två veckor till.

Jordgubbsmarknaden överhettad – snart är åkrarna tomma

En bra sommardag kommer det hundratals personer till Johanna Matilainens jordgubbsåkrar Myllykylän Mansikka och Marjatila Juhmo i Tusby för att plocka bär. Företaget bedriver också försäljning.

– Plocka och köp den här veckan, sedan tar den ovanligt korta säsongen slut, säger Matinlainen.

Företaget Marjapuoti håller med om att säsongen inletts ovanligt snabbt i år.

– Men den senaste tiden har nästan varje år varit exceptionellt, det går åt det hållet. I år överhettades marknaden i måndags och priserna är som lägst just nu, säger verksamhetsledaren Vili Auvinen.

Just nu mognar bären samtidigt i hela Finland, och åkrarna är snart tömda. Ännu räcker bären till, men det kan börja råda brist mot slutet av veckan.

När det blir brist på bär stiger priserna, och en låda jordgubbar av högre kvalitet på fem kilogram som i dag kostar kring 40 euro, riskerar stiga till närmare 60 euro mot slutet av juli – det hände 2016 då situationen var liknande.

Priset beror också på vilken sorts jordgubbar det är. Rumba och Sonata hör till de dyrare sorterna, medan Polka är billigare och kan kosta kring 25 euro per fem kilogram.

Företaget Marjapuoti varnar också för att alla försäljare inte följer god försäljningspraxis.

– Vissa försäljare skriver inte tydligt ut hur många kilogram det finns i en låda. Som kund lönar det sig därför att fråga och kontrollera, så man inte råkar jämföra priserna fel, säger Auvinen.

Billigare är trevligare

Micha och Mio har köpt jordgubbar och körsbär. Bild: Linn Svanberg

Micha och Mio har betalat 20 euro för fyra kilogram jordgubbar av sorten Polka. Det känns som ett rimligt pris, enligt dem.

– Visst skulle det vara trevligt om det var billigare, men det känns som att det är värt det, säger Micha.

Svårt att förutspå

– Det är nu det är säsong för de största mängderna, men visst får man inhemska jordgubbar också på sensommaren, säger Miika Ilonmäki, verksamhetsledare på Frukt- och Bärodlarnas förbund.

De sista finländska jordgubbarna, som vanligtvis mognar i början av oktober, odlas i växttunnlar.

Också bärförsäljaren Tarja Rissanen håller med om att det inte går att veta hur länge jordgubbarna räcker i sommar.

– Säsongen inleddes väldigt tidigt. Men det är bra kvalitet i år, att det har varit torrt ger söta jordgubbar, säger Rissanen.

Hagnäs torg tillhör de platser i Helsingfors där du kan köpa färska inhemska jordgubbar. Bild: Linn Svanberg

Inga överskottspriser trots mognadsboomen

Även om jordgubbssäsongen är som hetast just nu förväntas inga plötsliga prisdumpningar.

– Det finns inget behov för producenterna att snabbt sälja bort sina jordgubbar till billiga priser fastän det mognar så stora mängder nu. På det sättet är det inte lönsamt att odla – det finns en smärtgräns för hur lågt priserna kan sjunka, säger Juha Ketola, verksamhetsledare på Marjatkotiin.fi, en tjänst som levererar hem bär till kunderna från lokalproducenten.

Alla försäljare betonar att det just nu är förmånligt att köpa jordgubbar. Exakt hur priserna utvecklar sig resten av sommaren beror på efterfrågan och utbudet, och är närmast omöjligt att helt förutsäga.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning