Jorden runt på 90 dagar utan hjälp – Ari Huusela ska genomföra världens tuffaste kappsegling

Flygkaptenen Ari Huusela ska tampas med väder, vind och sömnbrist i kappseglingen Vendée Globe, med isberg som enda sällskap. Det låter galet, men det är precis tvärtom, säger han.

Reglerna för "havens Mount Everest" är simpla: segla jorden runt utan att stanna. Inga hjälpmedel eller reservdelar är tillåtna.

Själva utförandet är däremot mycket svårare. Bara 71 personer har klarat av kappseglingen Vendée Globe sedan 1989.

Hittills har ingen nordbo korsat mållinjen – men snart kan det bli ändring på det. Då nästa upplaga av tävlingen ordnas om två år ställer sig Ari Huusela på startstrecket i franska Les Sables-d'Olonne, om allt går som planerat.

Flygkaptenen Huuselas satsning är enorm, trots att han ogärna talar om ekonomi. Båten – en 60-fotare – köptes begagnad, men kostade fyra miljoner euro som ny. Budgeten för det fyra år långa projektet är också i miljonklassen. Många sponsorer är ett måste.

SPT fick vara med då en stort leende Huusela på måndagen vant navigerade utanför Drumsö i Helsingfors. Då och då ropade han ut instruktioner till besättningen och journalisterna på plats i det strålande solskenet.

– Akta er, snart gungar båten till på allvar! A ship is passing!

Det är lätt att se att Huusela brinner för det han gör.

– Det vore oerhört stort för mig att vara en av det fåtal som tagit sig i mål i Vendée Globe. Jag tror att jag har goda chanser, säger han.

"Havets ödemark" väntar

Ari Huuselas seglingsintresse väcktes till liv för lite över 30 år sedan. Efter att Hjallis Harkimo blev den första finländaren att ensam kappsegla jorden runt började Huusela fantisera om att göra detsamma.

Hur skiljer sig Vendée Globe från Harkimos världsomsegling?

Fakta

Alla kappseglingars moder

Vendée Globe är den enda kappseglingen jorden runt där deltagarna är helt ensamma och inte får någon assistans. De tävlande får inte heller stanna. Vendée Globe ordnas vart fjärde år.

Tävlingen grundades år 1989 av den franska seglaren Philippe Jeantot. Första gången tävlingen ordnades startade tretton båtar, sju tog sig i mål. Hittills har 138 seglare deltagit i Vendée Globe, 71 har tagit sig i mål.

Två dödsolyckor har inträffat under tävlingens historia. Britten Nigel Burgess försvann 1992 och kanadensaren Gerry Roufs gick ett liknande öde till mötes fem år senare.

Tävlingsrekordet är 78 dagar.

Seglarna tävlar i 60 fot (18,28 meter) långa IMOCA 60-båtar. De är kraftfulla och kan nå hastigheter på över 30 knop (56 kilometer i timmen).

Huuselas båt Aviva har en masthöjd på 27 meter, är 5,8 meter bred, 4,5 meter djup och väger åtta ton.

– Hjallis stannade fyra gångar och det var en etapptävling. Båtarna skiljer sig också åt, Vendée Globe är en helt annan tävling. Vi får ingen hjälp om någonting går snett.

Harkimo seglade runt världen på 168 dagar. Huusela siktar på att korsa mållinjen efter 90 dagar i svåra förhållanden och kyliga temperaturer. Han beskriver målsättningen som tuff. Största delen av tiden befinner sig deltagarna på det södra halvklotet.

– Det är en otroligt hård tävling. Man måste lösa alla problem själv och brottas med en massa bekymmer. Förhållandena nära Antarktis är tuffa. Det finns ingen båttrafik eller människor i närheten och det kan finnas isberg. Havstemperaturen är fem grader och det är inte mycket varmare i luften, säger Huusela.

Huusela oroar sig inte för att hantera ensamheten. Han har redan genomfört tre ensamseglingar över Atlanten. År 2014 blev han den första nordbon att genomföra klassikern Route de Rhum, som seglas från Frankrike till Guadeloupe.

Sömnbrist och torrskaffning

De två följande åren blir intensiva för Huusela, som bollar med jobbet som flygkapten och seglandet. Han måste delta i många tävlingar för att samla ihop tillräckligt med poäng som berättigar för deltagande i Vendée Globe. I år står bland annat Gotland runt och Rhoute de Rhum på schemat.

Ett hundratal seglingsdagar och asketiskt leverne är att vänta. Huusela har en hink som toalett och livnär sig på torrfoder, proteinstänger och choklad. Då det är dags för Vendée Globe blir det inte heller mycket sömn – en kvart här och en kvart där. Vid riktigt goda förhållanden kan Huusela, som är sin egen kock, läkare och sömmerska, unna sig en tupplur på 1,5 timmar.

Måste man inte vara lite galen för att göra det här?

Huusela skrattar.

– Om man är galen kommer man inte långt. Det krävs väldigt stor disciplin och noggranna förberedelser. Det här är alla kappseglingars moder och det vore en framgång att bara få delta. Att ta sig i mål skulle vara en enorm bonus.

Ari Huusela vill inte berätta hur mycket han betalade för båten Aviva. Som ny kostade båten fyra miljoner euro. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Ari Huusela har korsat Atlanten flera gånger ensam i en segelbåt – men Vendée Globe är någonting helt annat. Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46