Jordbrukare gillar Tiilikainens initiativ

Ingrid Träskman har ett högre gurkpris än andra leverantörer men inköparna betalar gärna priset eftersom kvaliteten på gurkorna är god. Det får också SLC:s ordförande Mats Nylund smaka. Bild: Lina Enlund

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) välkomnar miljöminister Kimmo Tiilikainens initiativ att lägga i en högre växel i vattenvårds- och markstrukturfrågor.

Tiilikainen lovade i en intervju för HBL i tisdags, med anledning av sommarens omfattande algblomning, att han presenterar ett effektiviserat vattenskyddsprogram redan i höstens kommande budgetmangling.

"Det ligger i jordbrukarnas intresse att kunna förbättra markstrukturen, bevara näringsämnen i marken samt ta fram effektiva och långsiktiga vattenvårdsåtgärder", heter det i ett uttalande från SLC.

– Det är en komplex biologi och miljö som vi jordbrukare har som arbetsfält. Sällan kan vi styra marken och vädret som vi vill men med hjälp av goda innovationer såsom strukturkalkning och gipsbehandling av åkrar kan vi minska urlakningen av näringsämnen från marken. Det här vinner både jordbrukarna och vattendragen på, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

– De senaste årens svaga lönsamhet i jordbruket har begränsat jordbrukarnas möjligheter att investera i långsiktiga mark- och strukturförbättrande åtgärder. Därför behövs det nu "morötter" och sporrande satsningar från staten för att jordbrukarna ska kunna vidta effektiva markstruktur- och vattenvårdsåtgärder, säger Nylund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning