Jordbävning i Rovaniemi fick många att reagera

Kurvan knyckte till på lördagskvällen vid den seismologiska stationen i Rovaniemi. Bild: Skärmdump, Seismologiska institutet

En jordbävning med magnituden 1,5 registrerades i Rovaniemi under lördagskvällen, meddelar Seismologiska institutet vid Helsingfors universitet.

Det var vid 18.22 på lördagskvällen som marken skälvde till i Rovaniemi, på ungefär fem kilometers djup. Enligt Seismologiska institutet har man fått in många observationer av skalvet.

Skalvet har registrerats vid seismiska stationer på 400 kilometers avstånd från epicentrum. Den närmaste, som upprätthålls av Sodankylä observatorium, befinner sig bara tio kilometer från platsen och här syns skalvet enligt institutet mycket tydligt.

Vittnesmål för Yle beskriver skalvet ungefär som en duns eller en skräll.

– Det var en ordentlig skräll. Det klang i fönstren. Alldeles som om en bil hade krockat med huset, berättar Tuija Laine, som bor i Rovaniemi.

Enligt Seismologiska institutet har jordbävningar i Finland normalt en magnitud på 0-4. Institutet färdigställer en noggrannare analys av skalvet på måndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning