Jordärtskockssoppa med kikärtor

Jordärtskockan passar fint ihop med nötiga kikärtor i en värmande soppa. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Jordärtskockan lever i skuggan av potatisen. Men här får den nötiga rotfrukten en egen soppa, i sällskap med kikärtor.

För 4 portioner, 30 minuter

Tips: Välj bort baconet för en vegetarisk rätt.

2 gula lökar

600 g jordärtskockor

1/2 citron, saften

3 msk olivolja till stekning

1 burk (400 g) kikärtor, sköljda, avrunna

2 grönsaksbuljongtärningar

ca 12 dl hett vatten

salt, peppar

Till servering:

1 msk god olivolja

1 msk finhackad persilja

4–5 skivor knaperstekt bacon (kan tas bort)

1 baguette, gärna varm

Gör så här:

1. Skala och hacka löken.

2. Skala och tvätta jordärtskockorna, skär i små bitar och blanda med citronsaften så att de inte mörknar.

3. Fräs skockor och lök i olja i en gryta, utan att det tar färg, cirka 3 minuter. Lägg i kikärtorna och fräs cirka 3 minuter. Smula ned buljongtärningarna och fräs ytterligare 1/2 minut. Häll i 7 deciliter av det heta vattnet, så att det precis täcker. Koka soppan tills jordärtskockorna är helt mjuka, cirka 20 minuter.

4. Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp under omrörning och sjud cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivoljan, toppa med persiljan och servera med knaperstekt bacon och varm baguette.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning