Jordärtskockssoppa med kikärtor

Jordärtskockan passar fint ihop med nötiga kikärtor i en värmande soppa. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Jordärtskockan lever i skuggan av potatisen. Men här får den nötiga rotfrukten en egen soppa, i sällskap med kikärtor.

För 4 portioner, 30 minuter

Tips: Välj bort baconet för en vegetarisk rätt.

2 gula lökar

600 g jordärtskockor

1/2 citron, saften

3 msk olivolja till stekning

1 burk (400 g) kikärtor, sköljda, avrunna

2 grönsaksbuljongtärningar

ca 12 dl hett vatten

salt, peppar

Till servering:

1 msk god olivolja

1 msk finhackad persilja

4–5 skivor knaperstekt bacon (kan tas bort)

1 baguette, gärna varm

Gör så här:

1. Skala och hacka löken.

2. Skala och tvätta jordärtskockorna, skär i små bitar och blanda med citronsaften så att de inte mörknar.

3. Fräs skockor och lök i olja i en gryta, utan att det tar färg, cirka 3 minuter. Lägg i kikärtorna och fräs cirka 3 minuter. Smula ned buljongtärningarna och fräs ytterligare 1/2 minut. Häll i 7 deciliter av det heta vattnet, så att det precis täcker. Koka soppan tills jordärtskockorna är helt mjuka, cirka 20 minuter.

4. Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer direkt i grytan. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Koka upp under omrörning och sjud cirka 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivoljan, toppa med persiljan och servera med knaperstekt bacon och varm baguette.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning