Jopo-cyklar fortfarande eftertraktade bland tjuvar – köparen har en skyldighet att kolla ursprunget

Fint väder får flera att köpa cykel – och ökar incentivet för cykelstölder, enligt polisen.Bild: SPT/Mikael Piippo

Polisen varnar för att de som köper en begagnad Jopo kan handla stöldgods.

Polisinspektör Jyrki Aho på Polisstyrelsen beräknar att antalet polisanmälningar om cykelstölder i maj i år var över 700 fler än i maj i fjol.

Enligt polisens statistik har cyklar och cykeltillbehör varit föremål för brott totalt 4 259 gånger hittills i år. På årsnivå räknar man med cirka 20 000 fall.

– Det är framför allt Östra Nylands och Östra Finlands polisinrättningar som syns i polisanmälningarna. Där har skillnaden jämfört med tidigare år varit iögonfallande. I Östra Nyland har anmälningarna ökat med 171 och i Östra Finland med 158. Det är bara vid Sydvästra Finlands och Lapplands polisinrättningar som siffrorna är lägre än vad de var ett år tidigare, säger Aho i ett pressmeddelande.

Av anmälningarna framgår att Jopo-cyklar fortfarande står högt i kurs bland brottslingarna.

– Enbart i maj i år nämns ordet Jopo sammanlagt 261 gånger i polisanmälningarna. De har vanligen stulits på bostadsgårdar, i cykelförråd i husbolag och på allmänna platser. En del av cyklarna har förvarats i låsta utrymmen, men olåsta. I en del fall är ett uppbrutet lås det enda som finns kvar.

Enligt Jyrki Aho säljs de flesta av de stulna cyklarna i olika köp- och säljforum på internet och på loppmarknader. En del av cyklarna tas i delar och säljs som reservdelar. Köparen har en särskild skyldighet att ta reda på en begagnad cykels ursprung.

– Den som köper stöldgods kan göra sig skyldig till häleri antingen avsiktligt eller av oaktsamhet. Varningsklockorna borde ringa om säljaren till exempel begär 100 euro för en cykel som är som ny och värd 400 euro.

När man köper en begagnad cykel är det därför bra att be säljaren visa sitt identitetsbevis och inköpskvittot på cykeln, särskilt om det är en nyare cykel. Polisen rekommenderar att man betalar in beloppet på säljarens bankkonto.

Dessutom ska cykelns ramnummer gärna kontrolleras, eftersom det ofta finns tecken på att någon försökt få bort ramnumret om cykeln är stulen.

Polisens cykeltips

Fotografera din cykel och anteckna cykelmodellen och ramnumret.

Skaffa ett ordentligt lås och använd det på rätt sätt. Ett U-format lås, så kallat bygellås, ger det bästa skyddet eftersom det placeras runt ramen och cykeln låses fast i ett cykelställ eller något annat fast föremål.

Förvara cykeln i ett låst utrymme om det är möjligt. En cykeltjuv är ofta en ung drogmissbrukande man som kan utföra sina dåd även dagtid och mitt framför näsan på andra.

Gör en polisanmälan vid stöld.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00