Jonas von Wendt: Kreta nästa för hellenerna

Grekland har haft sina bekymmer också utanför fotbollsplanerna. Ekonomin mår på intet sätt bra, något som syns överallt i gatubilden i Aten. De tomma och igenbommade affärslokalerna är många. Landet har inte förmått att repa sig efter den ekonomiska kraschen 2010.

Årtionden av ekonomisk misskötsel inverkade till slut på allt. Fotbollen klarade sig inte heller undan misären. Klubbar gick under och också de grekiska storklubbarna fick allt svårare att locka till sig stora namn.

Landslaget har ändå lyckats fortsätta att leverera. EM-triumfen 2004 glömmer ingen även om min taxichaffis sade att det aldrig kommer att hända igen. Man ska väl egentligen aldrig säga aldrig igen men jag är böjd att hålla med Andreas. Blixten slår inte ner på samma ställe två gånger och Grekland vinner inte EM igen

Samme Andreas hade koll på det finska laget och sade, trots att hans favoritlag är Olympiakos, att han gillade Robin Lod då denne spelade i Olympiakos ärkefiende Panathinaikos. Vad han tyckte om Panathinaikos tänker jag inte återge på detta forum.

Vidare kunde han berätta att AEK Aten håller på att bygga ett nytt stadion. Varifrån pengarna kommer kunde han inte säga och särskilt intresserad av just den biten var han inte heller. Däremot hade han en bestämd åsikt om Olympiastadion, arenan där matchen mellan Finland och Grekland spelas.

– Oduglig för fotboll och oduglig för allt annat också.

En poäng verkade den gode Andreas ha för den senaste kvalmatchen mot Ungern lockade inte ens 10 000 åskådare. Någon storpublik är inte att vänta heller i kväll så de 500 tillresta finska fansen har en ypperlig chans att göra sig själva hörda.

Intresset för det grekiska landslaget är inte på topp. Korruptionen är ett stort problem inom både det grekiska samhället och fotbollen och många röstar med fötterna. Detta trots att grekerna fortsatt göra väl ifrån sig också efter triumfen 2004.

Efter Nations League flyttar det grekiska landslaget till turistön Kreta där laget både kommer att träna och spela sina hemmamatcher de kommande åren. Om det får avsedd effekt återstår att se. Med grekisk fotboll vet man aldrig. Anorna är långa och framgång har både klubb- och landslag nått. Men skillnaden mellan en bra och dålig dag är hiskeligt stor. Finland får hoppas på en sämre dag på jobbet för hemmalaget i kväll. Då ökar chanserna markant för att "Rivelution" ångar vidare. Den lär väl ånga på oavsett resultatet i Aten. Finsk landslagsfotboll mår bra för tillfället. Den grekiska mår som den brukar. Ojämnt. Men potentialen finns där. Det vet Finland och Kanerva.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning