Jonas von Wendt: En av många askungesagor

Juan Cuadrado kunde ha blivit offer för människohandel, blivit kriminell, börjat knarka, eller varit död vid det här laget. Den 30-åringen är ännu ett utmärkt exempel på att en jobbig barndom inte nödvändigtvis behöver ta kål på dina drömmar.

Hans pappa mördades av ett beväpnat gäng och den då fyraårige Juan tog skydd under sin säng för att inte bli träffad av kulorna.

En bild som alltför ofta var verklighet i den lilla fiskestaden Necoclí, 400 kilometer norr om storstaden Medellin. Colombia har som bekant haft och har sina problem med våld, mord och elände. Knarkbaronerna, med Pablo Escobar i spetsen, har dödat tusentals och åter tusentals colombianer, Farc-gerillan, armén, paramilitära trupper och korrupta myndigheter har också massvis med blod på sina händer.

Necocli hörde till de värst drabbade städerna i hela landet. Då pappa Guillermo mördades var det upp till mamma Marcela att uppfostra lille Juan. Med en väldigt blygsam lön från bananfabriken hon jobbade på var vardagen allt annat än lätt. Hon fick visserligen hjälp av sina föräldrar som precis som mamman inte tyckte att fotboll var något att satsa på. Juan var av diametralt olika åsikt och talangen var uppenbar från tidig ålder.

För att lura morföräldrarna som han bodde hos en längre tid då mamman jobbade i en annan stad brukade han på väg hem från skolan stanna för att spela boll på någon plan eller på gatan. Oftast bara i kalsonger då han annars kom hem i så smutsiga kläder att mormor snabbt insåg var han hade varit.

Tolv år gammal fick han plats på en ansedd fotbollsskola och då kunde inte längre familjen säga nej. De insåg att han måste få försöka nå sina drömmar. Vägen gick till slut till storklubben Independiente Medellin. Efter det har det blivit spel i Udinese, Lecce, Fiorentina, Chelsea och Juventus. I landslaget har han varit bofast i många år och är en av stjärnorna som måste lysa starkt om Colombia ska ta sig vidare från en tuff grupp.

Kontakten med mamma Marcela är väldigt tät. Hon brukar ofta koka hans favoritmat åt honom, hon hjälper honom med hans hår och hon säger när han bär sig dumt åt.

– Hon har varit både en mamma och pappa för mig. säger Juan Cuadrado till till futbolete.com.

– Hemma hos oss har det alltid varit hon som bär byxor, inte jag. Det är hon som bestämmer. Jag älskar att tillbringa så mycket tid som möjligt med henne då jag inte kunde göra det som barn.

Inget snack om vem som är Juan Cuadrados största fan då VM kör i gång för Colombias del. Däremot återstår att se hur han klarar sig utan sin favoriträtt, mammas gryta på linser och ärter, i Ryssland. I synnerhet om äventyret i öst bli långvarigt för Colombia.

Jonas von Wendt Reporter

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22