Jonas Hassen Khemiri till Helsinki Lit

Ständigt aktuell. Sedan debuten med Ett öga rött har Jonas Hassen Khemiri stigit fram som ett av de viktigaste namnen i svensk samtidslitteratur. Bild: Okänd

De svenska författarnas Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg hör till dem som uppträder på Helsinki Lit i maj.

Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg räknas till de stora namnen bland unga svenska författare i dag. Båda är aktuella på finska i vår, med översättningar av Hassen Khemiris Augustprisbelönade Allt jag inte minns och Stridsbergs Beckomberga – Ode till min familj.

Internationella stjärnor på vårens litteraturfestival är Helen Macdonald, Sadie Jones och Masha Gessen. Också Mark Levengood kommer att äntra Savoyteaterns scen.

Helsinki Lits koncept är att samla författare och konstnärer till djuplodande samtal på scenen. Litteraturfestivalen inleds den 13 maj med en diskussion mellan Sofi Oksanen och den rysk-amerikanska journalisten och aktivisten Masha Gessen.

Mark Levengood möter Rosa Liksom i ett samtal om grannskap och gränser medan Sara Stridsberg samtalar med psykiatern och författaren Claes Andersson.

Också Jonas Hassen Khemiri uppträder under festivalens första dag, liksom finskättade musikern Frida Hyvönen.

Lördagens program lägger tyngdpunkten på det brittiska. Sadie Jones möter Juha Itkonen och Helen Macdonald möter Sirpa Kähkönen. Den norske författaren Tore Renberg samtalar om skrivande med festivalchefen Philip Teir som är aktuell med en ny roman våren 2017.

Ett inhemskt namn på scenen är konstnären och författaren Hannu Väisänen som tillsammans med Hanna Saarikoski diskuterar konst och Paris. På lördag möts även de två omskrivna och hyllade finska författarna Katri Lipson och Tommi Kinnunen.

Helsinki Lit arrangeras på Savoyteatern 13-14 maj. Biljetter finns till salu hos Lippupalvelu från och med 3 mars och kostar 15 euro för en dag och 25 euro för två dagar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning