Jonas Gardell skrev inte ett mammaporträtt utan ett kvinnoporträtt

Jonas Gardell har skrivit boken "Till minne av en villkorslös kärlek" med sin familj – och allra mest sin mamma – i fokus. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Det var tänkt att bli en bok om utvecklingen av Sverige från 70-talet och framåt. I stället kapade Jonas Gardells mamma romanen. I "Till minne av en villkorslös kärlek" får läsarna möta en rolig och begåvad, men också påfrestande kvinna – som till varje pris måste få vara fri.

Född: 1963 i Täby, Stockholm. Son till Ingegärd Rasmussen och Bertil Gardell.

Bakgrund: Författare, dramatiker, komiker och scenartist. Debuterade som författare 1985 med romanen "Passionsspelet". Har sedan dess skrivit ett flertal uppmärksammade böcker, bland annat "Fru Björks öden och äventyr" (1990), "En komikers uppväxt" (1992) och romansviten "Torka aldrig tårar utan handskar" 2012–2013). Gardell var också en av de första som, för drygt 30 år sedan, började göra ståuppshower i Sverige. Han har även skrivit teaterpjäser och filmmanus. 1995 fick han en Guldbagge för bästa filmmanus för "Pensionat Oskar".

Familj: Gift med Mark Levengood, två barn. Fyra syskon.

Bor: I Stockholm.

På gång: Ger i dagarna ut romanen "Till minne av en villkorslös kärlek". I jul visas tv-serien "De dagar som blommorna blomma" i SVT och i januari nästa år är det premiär för nya showen "Queen of f*cking everything" på Cirkus i Stockholm. Hösten 2019 får dessutom en ny filmatisering av "En komikers uppväxt" premiär, med Johan Rheborg i huvudrollen.

Jonas Gardell gör ett klickande läte med tungan mot gommen. Klick-klick-klick.

– Nej, jag får inte till det riktigt! Klick-klick-klick! försöker han igen och frustar av skratt.

Just det där klickljudet dök upp varje gång hans mamma med frikyrkobakgrunden försökte vara frigjord och prata om sex med sina barn. "Inget konstigt alls, helt naturligt - klick-klick-klick!", avslutade hon sina monologer om petting och förlorade oskulder medan barnen besvärat skruvade på sig.

– Det är inte konstigt att vi blev snedvridna i vårt sexualliv, alla barnen – vi blev ju helt skrämda, säger han.

Gardell kan ange det exakta datumet för när idén till den nya romanen föddes. Den 2 november 2010 – samma dag som hans mamma Ingegärd Rasmussen dog. Fast från början hade han tänkt sig att boken mer allmänt skulle handla om Sveriges utveckling från 70-talet och framåt. Ett likriktat land där det "fanns en berättelse som uteslöt alla andra berättelser".

– Vi slipade bort våra dialekter och vårt ursprung och även om du kom från en judisk familj så döpte du barnen till Bodil och Barbro – minsta lilla avvikelse var oönskad. Vänsterhänta och döva var misstänkta, i det längsta var det inte tillåtet att prata teckenspråk, och det skickades ut en kader av fotfröknar i landet som skulle förhindra barnen från att få plattfötter.

Men när han försökte spegla Sverige genom sin egen släkt tog mamma över – precis som i verkliga livet. Boken skildrar en egensinnig kvinna som går genom livet med obruten Gudstro, blixtsnabba repliker och en enorm frihetslängtan, men vars drömmar om ett jämställt akademikerliv kolliderar med verkligheten.

Komplex kvinna

Gardell hoppas att läsarna ska förstå att boken inte är ett mammaporträtt, utan ett kvinnoporträtt. Hans ambition var att skildra en kvinna på det mångbottnade sätt som ofta har varit förbehållet manliga huvudpersoner.

– Jag hoppas också att Ingegärd ska uppfattas som komplex, att man ska förstå att hon är väldigt charmig, oerhört begåvad, väldigt rolig, men även påfrestande och självisk, säger Jonas Gardell och tillägger:

– Jag är oerhört förtjust i den här människan. Men jag är inte riktigt lika säker på att hon borde ha blivit mamma.

Inte för att hon inte var en bra mamma – för det var hon, framhåller han. Men för yrkesarbetande kvinnor av den generation som hon tillhörde var barn ett reellt hinder för karriär och självständighet. Utan de fyra barnen hade hon och maken Bertil kunnat leva ett helt annat liv.

Jonas Gardell hoppas att läsarna ska förstå att "Till minne av en villkorslös kärlek" inte är ett mammaporträtt utan ett kvinnoporträtt, där Ingegärd Rasmussen framträder i all den komplexitet som ofta är förbehållen manliga huvudpersoner. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Den "sanna" bilden

... hur hans mamma och hennes systrar undersöktes av en läkare när de var barn:

– Han mätte deras skallar och intervjuade dem lite och talade sedan om vad de var ämnade att bli. Jag såg protokollet när jag researchade inför boken och där var det så tydligt hur kvinnors eller flickors gränser sattes så snävt. Det som läkaren kunde utröna av denna skallmätning var att de skulle bli kontorister, eller folkskollärarinnor, sjuksköterskor eller värdinnor.

... ifall han tycker att berättelsen om Ingegärd Rasmussens liv är en tragedi:

– Nej, eftersom mamma aldrig skulle gå med på den beskrivningen. Hon var fri in i det sista. Även om det kostade henne allt så dog hon fri.

... hur roligt och lustfyllt det varit att skriva boken:

– Det berodde bland annat på att jag bestämde mig för att jag inte skulle försöka bekräfta den bild av mina föräldrar jag redan hade. Jag har verkligen kastat upp allt i luften och intervjuat kollegor, barndomskamrater och släktingar och läst alla protokoll och all brevväxling jag har hittat. På så sätt har jag fått en mycket mer nyanserad och annan bild av Ingegärd och Bertil.

... showen han sätter upp på Cirkus nästa år:

– Det är ett jättespektakel. Det blir 25–30 personer på scenen och en scenografi som kostar 5 miljoner, så vi får verkligen hoppas att folk kommer så det går jämnt ut. Jag tror att Henrik Schyffert sade att min förra show kändes som att se en galen miljonär som kastar pengar omkring sig – men den nya showen kommer att vara värre ändå.

Men ger Till minne av en villkorslös kärlek den "sanna" bilden av familjen Gardell? Som vanligt osäkrar Jonas Gardell texten och lägger in tydliga markörer om att det finns flera olika sätt att se på verkligheten. I boken förekommer till exempel två olika berättare, en småtafflig litteraturvetare som skriver på en avhandling om den "bortglömde författaren Jonas Gardell" och en prydnadsgris gjord av glas.

– För mig speglar det både en sorts livsglädje och berättarglädje, men också en ödmjukhet inför att mitt perspektiv är mitt, att det här är min berättelse. Min syster Stina till exempel kanske skulle berätta en historia som påminner om den här, men som har helt andra betoningar.

I boken beskriver han ömsint hur Ingegärd Rasmussen mot slutet av sitt liv blir alltmer dement, men också hur hon behåller sin frihetslängtan. Vid ett tillfälle försvinner hon och dyker upp i en helt annan stad – uttorkad, förvirrad och förnedrad.

– Jag levde med demens i 14 år så de här erfarenheterna känns väldigt nära. Ibland var det väldigt smärtsamt som när det ringde från olika restauranger och de sade "här sitter en illaluktande kärring som påstår att hon är din mamma. Hon kan inte betala." Och man åker dit och betalar, men man vill också visa för dem vilken älskad, älskad människa det här är. Jag tror aldrig i livet jag har varit så arg som då.

Hade Jonas Gardells mamma uppskattat att han skrivit en bok om henne? "Hon hade respekterat det fullständigt. Hon smög in längst bak på alla författaraftnar när jag var ung och var oändligt stolt", säger han. Bild: TT/Jonas Ekströmer

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning