Jonas Gardell har alltid en agenda

Bok och show. Jonas Gardell är aktuell med boken Bara på besök och showen 30 år tillsammans. Bild: Thron Ullberg

Under hela sin komikerkarriär har Jonas Gardell skämtat flitigt om sin relation med Mark Levengood. – Men det samhälle som jag skämtade om honom i för trettio år sedan godkände i princip inte två killar som bodde tillsammans. I dag skämtar jag om Mark i ett samhälle där två killar får vara gifta, säger han.

Tidens flykt och samhällets förändring är ett viktigt underliggande tema i Jonas Gardells nyaste show 30 år tillsammans, som hade premiär i Stockholm i april. I höst turnerar den genom Sverige och på tisdagen blev det officiellt att Gardell också gör en avstickare till Helsingfors, närmare bestämt den 10 februari då han ger en föreställning på Savoy-teatern.

Som namnet 30 år tillsammans antyder är det frågan om en jubileumsföreställning, men Gardell berättar att det från början var meningen att den enbart skulle ges tio gånger, och att den skulle bestå av gammalt material.

– Men så märkte jag att jag var mycket mer intresserad av samhället jag gjorde sketcherna i, än av själva sketcherna. Och så började jag skriva nya texter och stryka gamla.

Resultatet blev en ny föreställning – och intresset har föga överraskande varit enormt. Jonas Gardell är en av Sveriges mest folkkära artister.

– Sverige har förändrats något oerhört på de här trettio åren. Jag växte upp i ett land med två tv-kanaler, tre radiostationer och en Ingemar Stenmark. Det fanns inga mobiltelefoner och ingen Playstation, vi spelade Mastermind. Det var fruktansvärt tråkigt.

– Sverigedemokraterna pratar om att återupprätta det gamla Sverige, men det är bara för att de är så unga att de inte minns hur jävla tråkigt det var med Mastermind.

Också Finland är ett helt annorlunda land i dag. Gardell drar sig till minnes ett Helsingforsbesök på åttiotalet: Vivica Bandler bjöd in, Nisse Brandt satt i publiken på Lilla teatern och det mest avancerade man kunde serveras på stans restauranger var en plankbit:

– En köttbit på en planka med potatismos runtom och en grillad tomat. Det var Helsingfors kulinariska highlight.

Skratt med agenda

Men också i dag finns det, trots att mycket blivit bättre, saker att oroa sig för. Europas oförmåga att ta tag i flyktingtragedin. Högerpopulismens framväxt. Att Trump blir president och river upp det klimatavtal som USA äntligen ratificerat.

– Vårt samhälle tar hela tiden två steg framåt och ett steg bakåt, säger Jonas Gardell som numera odlar flera olika roller i offentligheten.

Förutom författare och scenartist är han de facto också en betydelsefull opinionsbildare med över 700 000 följare i sociala medier och regelbundna krönikor i Expressen.

– Jag tror inte att de här rollerna riktigt går att separera. När jag står på scenen är jag alltid rolig, men alltid också allvarlig. Och jag har alltid haft en agenda. Hos romanförfattaren Gardell är den politiska agendan mer nedtonad

Men han är mer allvarlig också?

– Ja, men det handlar väl om att romaner skriver man, inte för evigheten, men för en längre tidsperiod. I sociala medier skriver man för ögonblicket. Showerna hamnar sen lite mellan de sociala medierna och romanerna, men de innehåller väldigt lite dagsaktuellt. Jag har inga skämt om vad Trump sade i går. Det är en färdig föreställning med en väldigt tydlig dramaturgi, med så många återkopplingar att det inte går att plocka bort någon enskild pusselbit

I Sverige pågår för tillfället en ganska intensiv debatt om identitetspolitik, om den eventuellt gått till överdrift. Hur ser du på den debatten?

– Å ena sidan var det Sverige jag växte upp i – det med två tv-kanaler och tre radiostationer och en Ingemar Stenmark – ett land där det fanns en tydlig svensk berättelse. Den berättelsen hade fördelen att alla kunde den. Men å andra sidan uteslöt den också en massa berättelser. Ta mina judiska vänners föräldrar – då de kom som flyktingar till Sverige försökte de utplåna sin judiska identitet för att passa in. Den judiska killen i min klass hette Peter, och hans bror hette Mikael – alltså två väldigt tydligt kristna namn. Mina judiska vänner döper i dag sina barn till Rakel och Lea. De återtar sin judiska identitet inom ramen för den stora svenska berättelsen där det judiska är en del – liksom min homosexuella historia med aids på åttiotalet.

– Det är berättelsen om en grupps historia. Men det är också berättelsen om Sveriges historia och såtillvida har identitetspolitiken varit både viktig och nödvändig för att bredda vad berättelsen är och vad den innehåller.

– Å andra sidan så har vi naturligtvis en situation där det är extremt knepigt att hänga med i vad man ska kalla vem, så att ingen ska känna sig kränkt eller förorättad. Och där tror jag att vi ibland måste förstå att varje gång någon säger något lite felaktig om homosexualitet så behöver jag inte bli ursinnig och kräva avgång eller säck och aska. Jag kan förstå att den här personen kanske försöker så gott den kan men kanske hamnar lite snett. Allt är inte ondska.

Född: 1963

Yrke: Författare och artist.

Aktuell med: Föreställningen 30 år tillsammans samt den med showen besläktade boken Bara på besök (Norstedts).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning