Jonas Forth började samla på föremål av teak av en slump – i dag är hans kollektion en guldgruva

Teak är ett mörkt, mustigt och vackert material, säger samlaren Jonas Forth. Bild: Cata Portin

Jonas Forth samlar på föremål i teak. Han vill inte att samlingen ska bli komplett.

En pulka av teak paraderar i en av glasvitrinerna på Designmuseet. Pulkan är tillverkad av det finländska företaget Bröderna Backman och skapad under teakens storhetstid på 1960-talet. I dag är den en skatt i Jonas Forths samling.

– Jag hittade pulkan på tyska Ebay och kan lugnt säga att den är en raritet. De flesta teakpulkor som Bröderna Backman tillverkade gick troligtvis sönder i backarna, berättar Jonas Forth.

Jonas Forth, som arbetar som digital utvecklare vid Förlaget M, är en passionerad samlare och en av dem som visar upp sina klenoder på Designmuseets utställning Samlare och samlingar. Han har samlat på föremål i teak i drygt 20 år och säger att en samling för det mesta uppstår på samma sätt.

– Man ser ett föremål, blir intresserad och köper det. Sedan köper man ett till och ett till och sedan är man i gång.

– Jag har samlandet i blodet. Mina föräldrar samlar på allmoge.

Men varför teak?

– För att teak är ett vackert och tåligt material och för att dess storhetstid var så kort att det inte finns många föremål i omlopp.

Teak var ett populärt material bland formgivare på 1950- och 1960-talen. Jonas Forth säger att han har hört att de amerikanska och franska krigen i Indokina är orsaken till att det då fanns så mycket teak på marknaden.

– Man skövlade skogar för att ge plats åt baser och krigsmateriel.

En känguru i teak

Skålar, ljusstakar, uppläggningsfat, brickor och serveringsvagnar ingår i Jonas Forths kollektion. Somt är rariteter, som en hög och smal liten skål designad av Tapio Wirkkala som företagsgåva.

– Under mina år som samlare har två sådana här skålar kommit emot och den ena var sprucken.

I samlingen finns också kuriosa, som en liten känguru i teak. Efter att Forth i en tidningsintervju hade efterlyst information om känguruns skapare fick han napp.

– Kängurun har formgivits av Richard Müller. Tillsammans med sin kompis Bo Långhjelm formgav han föremål i teak på 1960-talet för att därmed kunna finansiera sina studier. Senare blev Müller Finlands ambassadör i Washington.

Tapio Wirkkala var inte den ende formgivaren som arbetade med teak. Jonas Forth äger också föremål skapade av namn som Kaj Franck, Bertel Gardberg och Nanny Still. Mycket av det är i användning.

– När man dukar är teak vackert i kombination med glas, emalj och keramik. Jag vill visa på bredden i teak.

– Teak är ett mörkt och mustigt material.

Nanny Still och Bertel Gardberg hör till de formgivare som arbetade för Norrmarks slöjd, ett företag grundat av Maire Gullichsen på 1950-talet.

– Maire Gullichsen ville liva upp den utarmade bygden kring Björneborg med att låta producera verk av kända designer men det gick inte så bra. Företaget blev aldrig lönsamt men det producerade vackra föremål.

Anonyma kreatörer

I dag består Jonas Forths samling av drygt 500 föremål. När han började samla besökte han auktioner och loppmarknader och kunde handla för en spottstyver. Nu har priset på teak rusat i höjden och Forth har blivit kräsnare.

– Jag köper endast föremål som har en stämpel eller ett sigill.

I handen håller Jonas Forth en vacker skål, formgiven av en av dem vars öde ofta var att jobba anonymt. Han hette Eero Mattila och arbetade i Riihimäki och honom vill Jonas Forth gärna veta mera om.

– Min mamma hittade en gång ett stort fat med stämpel i bottnen på en loppmarknad och köpte det för en femma. Jag blev överlycklig. Eero Mattila gjorde Nanny Stills formar innan han grundade sin egen trähytta.

– Om det är något jag nu trånar efter är det mera information.

Vilket är ditt bästa råd till den som vill börja samla?

– Om du hittar något på auktion eller loppmarknad som du tycker om så köp det. Annars ångrar du dig. Och fortsätt gärna samla på det du gillar och använd det, i något skede får det en renässans.

– Det är trevligt att ta tillvara det gamla i stället för att köpa nytt.

Unika samlingar av sällsynt design visas sida vid sida med bruksföremål på Designmuseets utställning Samlare och samlingar.

På utställningen ingår delar av Chaim "Poju" Zabludowicz och hans hustru Anitas samling av finländsk design i form av föremål formgivna av Alvar Aalto.

En av Finlands mest berömda samlare är kommerserådet Kyösti Kakkonen vars designkollektion omfattar drygt 10 000 verk. På utställningen presenterar Kakkonen bland annat sin samling glas av Gunnel Nyman.

Bland mera udda samlarobjekt på utställningen finns en kollektion vintagelöpskor av det inhemska märket Karhu.

Utställningen Samlare och samlingar visas till 15 mars 2020.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning