Korsade Östersjön på paddelbräda – kan vara den första någonsin

Jonas Böhlmark har paddlat nästan 28 mil stående, från Kapellskär norr om Stockholm till Åbo. Bild: Florian Voss/TT

Svensken Jonas Böhlmark kan vara den första någonsin att ta sig från Stockholm till Åbo – ståendes på en paddelbräda. Natten mot måndag steg han i land på finsk mark – efter 43 timmar på Östersjön. – Jag visste inte om jag skulle klara av det. Det är häftigt att det gick, säger han omtumlad och utmattad.

Klockan 6 på lördagsmorgonen (finsk tid) klev 29-årige svensken Jonas Böhlmark på paddelbrädan vid Kapellskär, norr om Stockholm. Nästan 280 kilometer senare nådde han Åbos strand, klockan 01, natten mot måndag.

– Jag är kall och har sömnbrist. Jag har ju inte sovit på två dygn, berättar han från Åbo.

.Äventyret började klockan 06 på lördagsmorgonen. Bild: Florian Voss/TT

Motvind och höga vågor

Jonas Böhlmark är elitskidåkare och egenföretagare och hade ägnat sig åt att paddla ståpaddelbräda i en månad när han fick idén: Varför inte paddla över till Finland?

Sagt och gjort, så var resan med medföljande segelbåt inbokad en vecka senare.

– Jag gillar att utmana mig själv och nu i coronatider så får man hitta sätt att tävla mot sig själv. Det här kändes lite galet, också rent praktiskt i och med att det är så mycket som ska klaffa, säger han.

Med andra extrema utmaningar i bagaget, såsom ironman-tävlingar och en stående paddeltur från Stockholm till Sandhamn veckan innan, trodde han ändå att det skulle gå lite snabbare.

– De första 24, kanske 36, timmarna var härliga. Men nu värker det i kroppen. Tuffast var det när vi närmade oss Åland och möttes av kraftig motvind. Då tänkte jag "kommer jag verkligen att klara av det här".

"Trillade av stup i kvarten"

En gång i timmen har han tagit paus, talat med besättningen på båten och fyllt på med vatten och mat. Dieten har bestått av chips, olivolja, läsk och kolhydratspulver. Böhlmark har inte klivit av brädan under de 43 timmarna, men det har många gånger varit svårt att hålla sig kvar på den.

– Man har trillat av brädan stup i kvarten. Det var läskigt när det blev höga vågor. Det har varit värst i dag. Jag har grinat, skrikit och skällt ut mina medresenärer. Men de har varit ett fantastiskt team, de har varit så glada och uppmuntrande hela vägen, säger han och poängterar att stödet från sambon och människor på sociala medier på distans har betytt mycket.

– Vi har haft så roligt, och trots att inget med det här har varit lätt, så har allt stöd gjort det lättare, säger Böhlmark.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning