Jokerit tappade humöret med Jakupov – "Fånigt"

Oliver Lauridsen slog ner SKA-stjärnan Nail Jakupov vars osportsliga uppträdande fick blodet att koka i Jokeritlägret. Bild: Roni Rekomaa

Glödheta topplaget SKA S:t Petersburg utklassade Jokerit i säsongens andra inbördesmöte.

Jokerit-SKA S:t Petersburg 2–6 (0–2, 1–3, 1–1)

0–1 efter 25 sekunder, 0–2 efter knappa sex minuter och ett tredje baklängesmål följt av ett matchstraff halvvägs in i matchen. Jokerits plan att slå västra konferensens etta SKA S:t Petersburg misslyckades kapitalt. SKA tog sin tionde seger på elva matcher på Jokerits bekostnad med klara siffror.

– Vi inledde slött fast vi hade förberett oss helt som vi skulle. Vi visste att SKA är i toppform. Vi blev lamslagna av deras första mål, vilket inte får hända. Och så gjorde det hur många mål som helst i powerplay. Spel i numerärt underläge svek oss i dag, säger Jokerits slitvarg Marko Anttila som stod för Jokerits 1–5-reducering i boxplay bara tolv sekunder efter gästernas femte fullträff som gjordes av matchens synligaste spelare, SKA-anfallaren Nail Jakupov.

I tekningen före SKA:s tredje fullträff käftades Jakupov med Jokerits målvakt Ryan Zapolski som inte hade den bästa kvällen mot SKA. Anttila gillade inte Jakupovs påhitt och sade några väl valda ord åt den NHL-meriterade stjärnan.

– Jag sade bara att koncentrera dig på ditt eget. Och typ "vad gör du här?". Ni kan kanske räkna ut resten själv, säger Anttila leende.

– Men bra spelade han, inte säger jag det. Två snygga mål. Han lyckades komma under skinnet på oss. Men ett par gånger föll han omkull ganska lätt (Jakupov fick en utvisning på grund av filmning) och sådant går på nerverna i en sådan här intensiv match. Det är helt fånigt att börja käftas med vår målvakt. Om det hade varit (Pavel) Datsjuk som snackat med Zapolski hade man kanske förstått, men Jakupov är inte riktigt på den nivån ännu.

Jakupov stod för två mål varav det första, 3–0-målet, orsakade kaos. Jokeritbacken Oliver Lauridsen tappade humöret totalt då Jakupov något provocerande firade sin fullträff. Lauridsen flög på Jakupov och mörbultade honom ännu efter att denna fallit omkull. Lauridsen fick matchstraff och lär bli avstängd.

Det är inte första gången som Jakupov är i blåväder efter ett måljubel. Som rookie i NHL gjorde han sitt första mål, en kvittering med 4,7 sekunder på klockan, för Edmonton och jublade så vilt att både motståndare och medier blev upprörda.

– Sådant uppförande hör åtminstone inte till min spelstil, säger Anttila.

Sex mål på 13 matcher

I en annars katastrofal Jokeritmatch hörde den 203 centimeter långa Anttila till de få som fyllde sin ruta med godkänt betyg. Boxplaymålet var hans sjätte för säsongen. På 13 matcher har han dessutom stått får två assist och ytterst duktigt försvarsspel.

– Vet inte riktigt, i dag var jag sömnig, tycker Anttila.

Men i det stora hela är "Jätten från Lempäälä" nöjd.

– Just nu känns det inte bra men då man ser på helhetsbilden så har vår kedja varit effektiv. Fram till den här matchen har vi gjort ett bra jobb i numerärt underläge. Det är en lång säsong och vi ska hålla formen. Jag tror att varje kille njuter av att spela. Vi är laddade för nästa match.

Anttila spelar i Jokerits fjärdekedja tillsammans med Mika Niemi och Antti Pihlström. 6+2=8 poäng på 13 matcher bådar gott för Anttila vars poängrekord under en KHL-grundserie är 16 pinnar.

Jokerit-SKA S:t Petersburg 2–6 (0–2, 1–3, 1–1)

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning