Jokerit säkrade tredjeplatsen: "Vi får det tufft i slutspelet"

Eeli Tolvanen gjorde slut på en 18 matcher lång måltorka i KHL då Jokerit vann över ett vingklippt SKA S:t Petersburg i hemmahallen. Nu går Helsingforslaget mot slutspel med råg i ryggen.

Jokerit mötte ett SKA som reste till Hartwallarenan utan åtta av säsongens tio bästa poängplockare. Pavel Datsjuk, Ilja Kovaltjuk och 13 andra ryska spelare fick extra ledigt efter OS-guldet.

Jokerit slarvade i den första perioden och åkte på två kallduschar. I den andra perioden vände hemmalaget matchen – delvis tack vare Eeli Tolvanen, som nu är den bästa 18-åriga målskytten i KHL:s historia. Tolvanen gjorde slut på en KHL-måltorka lika lång som fattigåren då han satte in 2–2.

Resultatet blev en seger med 5–3 – full pott och en säkrad tredjeplats i den västra konferensen.

– Vi var rostiga i början och hade svårt att hitta rytmen, men vi gjorde fem mål och det var väldigt positivt, säger Jokerits tränare Jukka Jalonen.

– Det kändes bra ute på isen, men man märkte att vi inte spelat ihop på en stund. Sedan kom vi in bättre och bättre i matchen, säger kapten Peter Regin, som satte in 5–3 i tom bur.

Helsingforsklubben avslutar grundserien borta mot Dinamo Riga på torsdag, sedan väntar slutspel. Det är sannolikt att Jokerit ställs mot HK Sotji, men det kan också bli matcher mot Spartak Moskva eller Severstal.

– Oavsett vilket lag det blir så spelar vi mot ett bra lag. Vi torskade i Sotji för inte så länge sedan, även om vi var det bättre laget. Vi det tufft, säger Regin.

Stjärnan Tolvanen var inte pigg på att spekulera.

– Det är dumt att göra det. Det blir det lag som det blir.

Superformen ebbade ut

Hittills har Jokerits säsong varit tudelad – men mycket bättre än den förra. I fjol tog Jokerit sig till slutspel med nöd och näppe och åkte ut i den första omgången med 0–4 i matcher mot CSKA Moskva. Säsongen tog slut redan i februari.

Jokerit lyckades på transferfronten förra sommaren – danska nyförvärvet Nicklas Jensen och Tolvanen är lagets två bästa poängplockare. I höstas var Helsingforsklubben mer eller mindre oslagbar och radade upp 15 segrar på raken innan SKA satte punkt för sviten.

Men sedan december har Jokerit förlorat betydligt fler matcher än laget vunnit. Formen är alltså ett litet frågetecken inför säsongens viktigaste matcher – inte minst med tanke på den långa OS-pausen.

Regin tror på Jokerits chanser.

– Det var skönt att säkra tredjeplatsen i dag så att vi nu kan fokusera på slutspelet. Vi har en bred trupp och alla kedjor kan producera, bredden är vår styrka, säger Regin,

Så är det också bra att spelare som Tolvanen kan blixtra till då det behövs:

– Det är klart att han är väldigt viktig. Då vi vann många matcher i höstas nätade han hela tiden. Men det är viktigt att poängtera att allting inte hänger på honom. Vi har ett väldigt bra lag.

På lördag inleds slutspelet i Hartwallarenan. Motståndet klarnar i den sista grundserieomgången.

Fakta

Matchfakta

Jokerit–SKA St: Petersburg 5–3 (1–2, 2–0, 2–1)

06.32 0–1 Viktor Tichonov (Karpov, Sergej Plotnikov)

09.42 0–2 Patrik Hersley (Viktor Tichonov, Maksim Karpov)

21.30 1–2 Nicklas Jensen (O’Neill)

21.27 2–2 Eeli Tolvanen (Nicklas Jensen)

30.26 3–2 Jesse Joensuu (Peter Regin)

40.58 3–3 Jarno Koskiranta (Patrik Hersley, Jevgenij Ketov)

41.51 4–3 Brian O’Neill (Olli Palola)

58.19 5–3 Peter Regin i tomt mål

Publik: 12 927

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03