Jokerit har hittat Harkimos efterträdare – ryska ägarna borta, Jari Kurri tar över klubben

Harry Harkimo och Jari Kurri vid Jokerits presskonferens. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Efter 28 år som Jokerits ägare tackar Harry Harkimo för sig. Ishockeyikonen Jari Kurri tar över hundra procent av klubbens aktier.

Därmed tar den mångårige ägaren Harry "Hjallis" Harkimo klivet åt sidan. Efter 28 år som klubbens frontfigur ger han över till en av Finlands främsta spelare genom tiderna.

Kurri har en framgångsrik spelarkarriär bakom sig och har bland annat vunnit Stanley Cup fem gånger. Han har varit general manager i Jokerit sedan 2013 och nu blir han klubbens nya ägare och ordförande.

– Jag kan inte se att Jokerit kan få en bättre efterträdare än Jari Kurri. Nu får han börja från ett tomt bord, säger Harkimo.

På presskonferensen meddelade Harkimo att han har köpt ut de ryska miljardärerna Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg.

Sedan 2013 har Timtjenko och Rotenberg ägt 49 procent av aktierna i Jokerit via bolaget Arena Events Oy. Då köpte ryssarna också en stor del av aktierna i Hartwallarenan och tills vidare äger de ryska miljardärerna fortfarande dem.

Timtjenko och Rotenberg finns med på USA:s sanktionslista mot Ryssland. Harkimo säger att det har försvårat Jokerits verksamhet.

– Jag värdesätter samarbetet som vi har haft med dem.

Har gjort en brakförlust

Ryssarna har finansierat Jokerits verksamhet sedan klubben flyttade till KHL för fem år sedan. Den givna frågan efter fredagens besked är vem som ska betala för kalaset nu.

Ekonomiskt har Jokerit gjort en brakförlust under KHL-åren. I december 2018 rapporterade Kauppalehti att klubbens totala förluster är uppe i nästan 60 miljoner euro.

– Nu väntar nya utmaningar för Jokerit. Det är viktigt att klubben har ett finländskt ägarskap. Nu ska vi diskutera hur vi ska finansiera verksamheten, säger Kurri.

Kurri gick inte in på hur mycket han betalade för Jokerit. Nu försöker klubben hitta finländska samarbetspartner.

– Under sommaren ska vi presentera vår nya strategi.

Harkimo satsar på politiken

Resan till ägarbytet var inte enkel. I slutet av förra året berättade Harkimo att han tänker sälja sin andel av Jokerit. Då sade han att klubben har identifierat den nya ägaren, men det tog ändå ett halvår innan affären gick i mål.

– Det har varit en del vändningar. Jag har velat hitta en lösning som är den bästa möjliga för Jokerit, säger Harkimo.

Efter beskedet om ägarförändringarna har reaktionerna på Twitter varit blandade. En del gör tummen upp för att Jokerit återvänder till finländsk ägo, andra frågar sig vem det är som ska stå för fiolerna.

– Vi ska försöka göra saker bättre ekonomiskt och sportsligt, säger Kurri.

Kurri tackar Harkimo för hans jobb i Jokerit. Nu lämnar Harkimo alla uppdrag i klubben och fokuserar på politiken.

I april valdes Harkimo in i riksdagen för Liike Nyt. Han säger att det inte är möjligt att satsa fullt ut på två projekt.

– Jag har gett allt för Jokerit och ångrar ingenting. Jag har gjort det här tillsammans med familjen och det har varit en otrolig tid, säger Harkimo.

2014/2015: Utslaget i kvartsfinal mot CSKA Moskva med 4–1 i matcher.

2015/2016: Utslaget i åttondelsfinal mot Torpedo Nizjnij Novgorod med 4–2 i matcher.

2016/2017: Utslaget i åttondelsfinal mot CSKA Moskva med 4–0 i matcher.

2017/2018: Utslaget i kvartsfinal mot CSKA Moskva med 4–2 i matcher.

2018/2019: Utslaget i åttondelsfinal mot Dynamo Moskva med 4–2 i matcher.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning