Jokerit föll på förlängning – Sotji tog inledande seger

Slutspelsmötet mellan Jokerit och Sotji hettade tidvis till ordentligt. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jokerit inledde slutspelen i KHL med en hemmaförlust mot Sotji. Segermålet lät sig vänta men i andra förlängningsperioden hittade Jonathon Blum rätt.

Jokerit var det snäppet bättre laget i gårdagens inledande slutspelsbatalj mot Sotji på hemmaplan, men gästerna nätade obarmhärtigt från sina lägen och rövade åt sig en viktig 2-3-bortaseger. Jokeritlägret vet var felet ligger.

– Det var en jämn kamp. Den första och tredje perioden var mycket bra av oss och vi hade rikligt med lägen att avgöra matchen men lyckades inte med det. Motståndaren lyckades och så går det ofta, kommenterar Jokerits tränare Jukka Jalonen efter matchen.

I grundserien var Sotji en mycket svår motståndare för Jokerit och tog segern i lagens bägge möten och trenden tycks fortsätta. Jokerit kontrollerar matcherna men Sotji håller ut och använder sina lägen. Gästernas lots, den före detta NHL-försvararen Sergej Zubov, var naturligtvis nöjd med resultatet.

– Det var en bra match och vi hade lite tur. Halva laget hade aldrig förrän i kväll spelat slutspelsmatcher i denna liga och jag är stolt över dem, säger Zubov.

Jokerit återhämtar sig trots trög start

Matchen började katastrofalt för Jokerit. Först nätade Sotji 1-0-målet något överraskande och strax därefter åkte Jokerit-forwarden Steve Moses på matchstraff för slashing. Men hemmalaget klarade fem minuters utvisningen och kvitterade i slutet av första perioden med mål av Olli Palola. Två minuter innan paus förde Jesse Joensuu Helsingforslaget i ledning. Bägge målen kom på powerplay.

Men Sotji jobbade sig tillbaka och kvitterade i andra perioden. Förläning krävdes för att avgöra och då var det Sotjis amerikanska försvarare Jonathon Blum, 2 minuter in i andra förlängningsperioden, som stod för segermålet. Målet videogranskades av domarna, men någon spark var det inte fråga om.

– Jag vet inte vad som hände. Han (Blum) körde på mål och pucken studsade in via någon. Jag antar att domarna fattade rätt beslut i att godkänna målet, säger Jokerits målvakt Ryan Zapolski om det avgörande målet.

Enligt Zapolski är Sotji ett svårt slutspelsmotstånd.

– Vi visste att de spelar tufft och deras mål kan verka som att de kommer ur tomma intet. De satsar på en stark defensiv, förklarar Zapolski.

Den amerikanska målvakten stod för sammanlagt 37 räddningar i mötet medan kollegan i det andra målet, Konstantin Barulin, räddade hela 52 skott.

– I dag tror ja de hade mer lägen än vanligt. Vi spelade slappt i andra perioden.

Revanschsuget Jokerit att vänta

Lagen möts på nytt i morgon i Helsingfors klockan 16. I Jokeritlägret var blickarna redan vända mot morgondagens kamp. Enligt tränare Jalonen kommer det inte att ske några större förändringar inom laguppställningen.

– Det blir en mycket viktig match för oss. Vi har inte råd att förlora. Men om vi spelar som vi gjort har vi alla möjligheter till seger, säger Zapolski.

– Ifall vi fortsätter som i kväll har vi sannolikheten på vår sida, men vi kan inte tänka att allt ordnar sig – vi måste förbättra oss, instämmer Jesse Joensuu.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning