Johnson storsatsar på försvaret

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Bild: Matt Dunham/TT-AP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterar under torsdagen den största investeringen i landets försvar sedan slutet på kalla kriget.

Satsningen innebär ett tillskott på 16,5 miljarder pund de kommande fyra åren. De nya pengarna kommer att befästa Storbritanniens roll som det land i Europa som lägger mest pengar på försvaret, och näst mest i Nato, enligt 10 Downing Street.

Tidpunkten för beskedet kan tyckas något märklig, då den brittiska ekonomin krympt kraftigt under 2020 till följd av pandemin som krävt statligt stöd till företag och personer som drabbats.

"Jag har fattat det här beslutet trots pandemin, eftersom rikets försvar måste komma först", säger Boris Johnson i ett uttalande inför sitt tal till parlamentet.

Plats på världsscenen

Det är oklart varifrån pengarna ska tas. Flera medier har rapporterat att miljarder pund ska flyttas från biståndsbudgeten, något som försvarsminister Ben Wallace har tillbakavisat.

Satsningen kan också ses i ljuset av det brittiska EU-utträdet, då Storbritannien ser ett behov av att hitta sin plats på världsscenen.

"Situationen i världen är farligare och mer präglad av hård konkurrens än vid något annat tillfälle sedan kalla kriget. Storbritannien måste hedra sin historia och stå vid sina allierades sida. För att uppnå det behöver vi uppgradera vår förmåga på en rad områden", säger Johnson.

USA: Välkommet besked

Storbritannien var, före brexit, tillsammans med Frankrike den viktigaste militärmakten i EU. Under krigen i Irak och Afghanistan har brittiska armén varit USA:s främsta allierade.

Christopher Miller, USA:s tillförordnade försvarsminister, välkomnar beskedet från London.

– Storbritannien är vår mest trogna och kapabla allierade. Det här tillskottet är ett uttryck för deras engagemang i Nato och åtaganden vad gäller vår gemensamma säkerhet, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning