Tonen skärps i brexitsamtal – Johnson sätter deadline för handelsavtal med EU

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sätter en ny förhandlingsdeadline gentemot EU. Bild: Jessica Taylor/Lehtikuva-AFP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sätter en snäv tidsgräns för ett frihandelsavtal med EU – och vill runda brexitöverenskommelsen med en ny lag.Tidigare avtal måste uppfyllas, varnar EU.

Senast den 15 oktober vill Storbritannien ha kommit överens med Bryssel i de snåriga förhandlingarna, som hittills har haft begränsad framgång.

"Om vi inte kan komma överens till dess, då ser jag inte att det kommer att bli ett frihandelsavtal mellan oss. Då borde vi acceptera det och gå vidare", väntas den brittiske premiärministern säga på måndagen, enligt handlingar från hans kansli.

I sådana fall utgår Johnson från att det blir ett avtal likt det EU har med Australien, vilket enligt honom vore en bra överenskommelse. Det innebär antagligen att Bryssel och London kommer överens om praktiska saker som flyg, lastbilstransporter och forskningssamarbeten.

Överväger ny lag

Regeringen i London överväger också att införa ny lagstiftning för att kringgå den befintliga brexitöverenskommelsen med EU, bland annat när det gäller frågor om statsstöd och gränsen mellan Nordirland och Irland, enligt uppgifter till Financial Times och BBC.

Det uttalade syftet med det hundra sidor långa lagförslaget är att främja smidig handel mellan England, Wales, Skottland och Nordirland när Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion i slutet av året, om handelssamtalen med Bryssel kollapsar.

Men vissa delar av lagstiftningen är enligt FT i konflikt med uppgörelsen om Nordirland som Storbritannien har med EU. Och ett sådant agerande skulle anstränga relationerna mellan EU och Storbritannien och försvåra förhandlingarna om ett frihandelsavtal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reagerar med ett varnande finger.

"Jag litar på att den brittiska regeringen uppfyller utträdesavtalet, som är deras skyldighet gentemot ett internationellt avtal och ett villkor för alla framtida partnerskap", skriver von der Leyen på Twitter.

Svåra förhandlingar

– Förhandlingarna är svåra, eftersom britterna vill ha det bästa av båda världar, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till radiokanalen France Inter, men understryker samtidigt att han fortfarande tror att en lösning går att nå.

En EU-diplomat som inte vill uppge sitt namn går ett steg längre.

– Vem skulle vilja sluta handelsavtal med ett land som inte implementerar internationella fördrag? frågar hen retoriskt.

Oppositionspartiet Labour sågar planerna.

– Det är helt otroligt att regeringen återigen spelar ett högt spel i Nordirland och offrar vår ställning i världen på grund av vår premiärministers inkompetens, säger partiets talesperson för Nordirlandfrågor Louise Haigh.

Även Irlands utrikesminister Simon Coveney är skeptisk.

"Det här vore en mycket oklok väg att slå in på", skriver han på Twitter.

Artikeln har uppdaterats.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning