Johnson & Johnsons vaccinleveranser till EU skjuts upp

Federala myndigheter i USA rekommenderar att vaccineringarna med Johnson & Johnsons coronavaccin stoppas medan biverkningar utreds. Bild: Matthew Hatcher/Lehtikuva-AFP

USA stoppar tillfälligt vaccinationerna med Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19 efter larm om misstänkta biverkningar. Samtidigt stoppas leveranserna till EU.

Orsaken till pausen är sex inrapporterade misstänkta biverkningar i form av ovanliga typer av blodproppar, som utreds från myndighetshåll. Samtliga fall handlar om kvinnor mellan 18 och 48 år gamla, varav en har avlidit och en vårdas med allvarliga skador.

Läget bekräftas av Peter Marks på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Biverkningarna har inträffat mellan 6 och 13 dagar efter injiceringen.

Hittills har nästan sju miljoner amerikaner fått vaccinet från Janssen som ägs av amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Vaccinet tas i en dos.

Vita huset reagerade på beskedet genom att tona ned konsekvenserna av det tillfälliga stoppet.

"Detta besked kommer inte ha någon avgörande betydelse för vår vaccineringsplan. Johnson & Johnsons vaccin står för mindre än fem procent av de vaccineringar som skett genom injicering i armen i USA fram till idag", skriver president Joe Bidens vaccinationskoordinator Jeff Zients i ett uttalande, enligt AFP.

Som konsekvens av pausen skjuts leveranserna av vaccinet till EU upp, skriver Johnson & Johnson i ett pressmeddelande. De första doserna var annars planerade att anlända under veckan.

Vaccinstoppet är formellt en rekommendation från federalt håll, och de amerikanska delstaterna kan besluta själva om de vill följa den eller inte.

Även europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder en möjlig koppling mellan och en kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar. Samma sak utreddes angående Astra Zenecas covidvaccin, där man till slut fann en möjlig koppling.

De första leveranserna av Johnson & Johnson-vaccinet väntas anlända till EU under veckan, och också Finland är mottagare.

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källor: FDA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning