Johnson försvarar inte protesterna, men: "Jag förstår hur de känner"

Protesterna utanför Old Trafford. Bild: Rui Vieira / AP Photo

Toppmötet mellan Liverpool och Manchester United sköts upp efter stora protester. Bland annat tog sig ett hundratal Unitedsupportrar in på Old Trafford och stormade planen timmar innan avspark. Premiärminister Boris Johnson försvarar inte agerandet – men han förstår hur supportrarna känner.

Supportrarna protesterade mot klubbägarna, den amerikanska familjen Glazer, och planerna på att gå med i den kritiserade "superligan" som numera är lagd på is.

Tusentals United-supportrar samlades utanför hemmaarenan Old Trafford och ett hundratal lyckades ta sig in på arenan och storma den tomma planen. De blockerade även spelarhotellet, vilket gjorde att lagen aldrig kunde åka till matchen.

Två poliser skadades i kaoset. John Apter, ordförande för polisföreningen för England och Wales (PFEW), är kritisk.

– Återigen ser vi en så kallad fredlig protest som tar till våld riktat mot mina kollegor. Poliser skadades och behövde sjukhusvård. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger han enligt Sky News.

"Förstår personerna"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson förstår supportrarnas motiv.

– Jag tycker inte att det här beteendet och sådana här demonstrationer är en bra idé, men å andra sidan förstår jag hur personerna känner, säger han.

Boris Johnson var omgående kritisk när planerna på "superligan" presenterades.

– Jag tror att det är en bra sak att personerna i det här landet har gjort det rätt klart att den europeiska superligan inte uppskattas, säger han.

"Kan inte tolerera"

Chefen för polisenheten i Manchester, Stu Berry, säger att våldsverkarna bör identifieras och åtalas, men att det var en minoritet som orsakade problemen.

– I slutet av deras skift ska hårt arbetande poliser kunna åka hem till sina familjer hela. Inte behöva skyndas iväg till sjukhuset, säger han till Sky News.

FA har meddelat nyhetskanalen att man utreder protesterna som ledde till den framskjutna matchen och att man samarbetar med klubben, Premier League och säkerhetsansvariga.

Den brittiska regeringen har sagt att man "inte kan tolerera" agerandet.

– Vi kan inte tolerera bilderna vi sett angående stormningen av arenan, säger James Cleverly, minister på Storbritanniens utrikesdepartement, till Sky News.

– Men vi förstår frustrationen som supportrarna har, inte bara när det gäller Manchester United, utan ett flertal fotbollsklubbar.

Fler protester

Även Manchester United fördömde handlingarna under gårdagen.

"Vi beklagar aktionen som försatte andra supportrar, personal och polisen i fara. Vi tackar polisen för dess stöd och ska hjälpa till i påföljande utredningar", skrev klubben i ett uttalande.

Det var sex engelska klubbar som var med i den planerade "superligan" vilket har skapat ilska bland supportrarna.

Protesterna inför matchen mellan Liverpool och Manchester United är inte de första. Bland annat protesterade tusentals Arsenalsupportrar utanför arenan före och under Londonlagets senaste hemmamatch mot Everton.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning