Den amerikanska senatorn John McCain dog 81 år gammal

Bild: Lehtikuva/AFP/Gabriel Bouys

Den lyskraftiga republikanska senatorn och Trump-kritikern John McCain avled i natt. Han hade då redan en längre tid fått behandlingar på grund av cancer i hjärnan.

John McCains familj meddelade tidigare i veckan att han valt att avsluta sin cancerbehandling och att han redan levt längre än vad läkarna hade räknade med i sina prognoser.

"Senator John Sidney McCain III avled klockan 16.28 den 25 augusti 2018. Med senatorn när han avled fanns hans fru Cindy och deras familj. Vid sin död hade han tjänat USA troget i 60 år", skriver hans kansli i ett uttalande.

McCain skulle ha fyllt 82 om några dagar.

John McCain var en av det republikanska partiets mest högljudda kritiker av USA:s president Donald Trump. Han var Republikanernas kandidat i presidentvalet 2008, men besegrades av Demokraternas Barack Obama.

"Mina djupaste sympatier och respekt går till senator John McCains familj. Våra tankar och böner är med er!", twittrar Trump efter beskedet.

"Vi har förlorat en man som orubbligt representerade vårt lands bästa ideal", kommenterar USA:s försvarsminister James Mattis dödsfallet.

De tidigare presidenterna George W Bush och Barack Obama har tillfrågats om att hålla tal på begravningen, skriver New York Times. Donald Trump ska inte vara inbjuden till begravningen, utan i stället uppges att vicepresident Mike Pence kommer att närvara. John McCain var en av det republikanska partiets mest högljudda kritiker av Trump.

Aggressiv hjärntumör

Även den tidigare presidenten Barack Obama och hans hustru Michelle Obama beklagar McCains död.

"Få av oss har prövats på det sätt som John en gång blev prövad, eller tvingats visa den sorts mod som han visade. Men vi kan alla sträva efter modet att sätta högre syften före oss själva", skriver de i ett uttalande.

McCain gick sommaren 2017 ut med att han hade drabbats av en aggressiv hjärntumör. Han tillbringade sina sista månader i stillhet i sin hemstat Arizona.

Många minns John McCain som en krigshjälte. Han var pilot inom flottan och sköts ned under Vietnamkriget, över Hanoi 1967. McCain lyckades ändå skjuta ut sig ur flygplanet och landade i en liten sjö. Han togs tillfånga och var därefter krigsfånge i mer än fem år.

Inga klagomål

McCain släpptes 1973. Hans skador efter illa behandlade benbrott och sviterna av tortyr under tiden han satt fängslad gjorde att han inte längre kunde arbeta som pilot, skriver AFP. I stället gav sig McCain in i politiken och fick en plats i representanthuset 1982.

I sina memoarer, som publicerades i maj, skrev McCain att han hatade att han måste lämna världen, men att han inte hade några klagomål, skriver CNN.

"Jag har levt gott och blivit berövad alla bekvämligheter. Jag har varit så ensam som en människa kan vara och jag har njutit av hjältars sällskap. Jag har lidit den djupaste förtvivlan och upplevt den högsta fröjden", skrev han.

PROFIL

John McCain

Född: I Coco Solo i Panamakanalzonen den 29 augusti 1936. Både McCains far och farfar var fyrstjärniga amiraler.

Karriär: Tog examen vid United States Naval Academy 1958 och blev sedan pilot inom flottan. Tjänstgjorde som stridspilot under Vietnamkriget, under vilket han blev nedskjuten 1967. Tillfångatogs och satt fem år som krigsfånge i Hanoi. Studerade vidare vid National War College och blev 1977 marinens kontaktperson i senaten. Valdes in i representanthuset för sin hemstat Arizona 1982 och blev delstatens senator 1986. Förlorade republikanernas nominering mot George W Bush 2000. I presidentvalet den 4 november 2008 var han republikanernas kandidat men besegrades av Barack Obama.

Familj: Gift med Cindy Hensley McCain sedan 1980. John McCain fick sju barn, fyra av dem tillsammans med Cindy Hensley McCain.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03