Johaugs nya tvärvändning – "ett erkännande"

Therese Johaug missar OS i Pyeongchang på grund av sin dopningsavstängning.Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Therese Johaug har ändrat sin inställning till sitt dopningsfall.

Den dopningsfällda skidstjärnan Therese Johaug har kategoriskt förnekat att hon gjort sig skyldig till dopning. Hon har hela tiden hävdat att hon är oskyldig och att alltihop var landslagsläkaren Fredrik S Bendiksens fel.

När idrottens iinternationella skiljedomstol Cas beslöt om att hon blir avstängd i arton månader sade hon sig ha blivit "orättvist" behandlad. Johaug har vägrat att acceptera att hon har gjort något fel – fast det står klart och tydligt i Wadas antidopningsregler att idrottsutövaren alltid bär det slutliga ansvaret för att inte få i sig en förbjuden substans.

Nu är det plötsligt annat ljud i koskällan. I den nya TV2-dokumentären Sjokket medger Johaug oväntat att hon begått ett fel.

– Jag kände, att i min situation, att jag tog mitt ansvar med att höra mig för med landslagsläkaren, precis som jag lärt mig att göra. Särskilt när vi är utomlands och att vi inte ska agera på egen hand. Men mänskliga misstag sker, säger hon enligt Aftenposten.

– På efterhand inser jag att det till sist och syvende är mitt personliga ansvar.

Ingenting mindre än en tvärvändning. I varje fall låter det så.

– Såvitt jag vet har hon inte förut sagt någonting som liknar ett erkännande. Fram till nu har hon kroniskt förnekat och frånsagt sig allt ansvar, säger VG:s kommentator Leif Welhaven.

– Om det är riktigt att tolka detta som ett erkännande, så var det på tiden att det kom. Det borde hon ha sagt mycket tidigare. Det kan inte ha hjälpt hennes sak att bara blåneka. Fallet skulle ha kunnat få en annan utgång om hon sagt det hon säger nu tidigare.

Johaugs advokat Christian B Hjort vill inte dra några långtgående slutsatser av Johaugs kommentar. Enligt honom har Johaug naturligtvis ett ansvar, men hon uppfyllde sitt ansvar genom att rådfråga läkaren. Cas var av annan åsikt och skärpte den tretton månader långa avstängning som det norska riksidrottsförbundets domsutvalg kom fram till.

– Vi sade samma sak inför Cas som inför domsutvalget. Vi anser att Therese tog hand om sitt personliga ansvar genom att konsultera en expert, säger Hjort.

– Cas anser tydligen inte att det räcker.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00