Johaugs EM-dröm i kras

Therese Johaug. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Therese Johaug får ge upp sina drömmar om att springa i friidrotts-EM.– Det är inte så att min värld rasar samman, men det är tråkigt, säger hon till NRK.

Efter att ha vunnit NM-guld både i 10 000 m och terränglöpning förra vintern sade den norska skidstjärnan Therese Johaug att hon var intresserad av att springa 10 000 m i friidrotts-EM i Paris. Men friidrotts-EM – precis som alla andra stora idrottsevenemang – har blivit inställt.

– Det är inte så att min värld rasar samman, men det är självfallet tråkigt, säger hon till NRK.

– Jag tycker mest synd om de idrottare som hade EM som sitt huvudmål den här säsongen.

I NM satte Johaug tiden 32.20,19 utan att ha tränat specifikt för 10 000 m. Hon använde inte ens spikskor. Det har spekulerats om att hon skulle kunna ha förbättrat sin tid med en halv till en minut.

– Det är inte sagt att jag hade varit med. Men det hade varit en dröm, säger Johaug till NRK.

Hon har fått många lockande inviter av tävlingsarrangörer. Bland annat bad arrangörerna av Stockholms Diamond League-deltävling henne att springa i ett lopp, som dock inte skulle ha haft Diamond League-status. Det var också meningen att hon skulle springa 3 000 m i Oslos Diamond League-deltävling.

– Jag hade tänkt springa Bislett Games, NM och eventuellt EM. Inte mera. Löpningen är omväxling och ger ny motivation, men det ska inte gå ut över skidåkningen. Det medför ju en skaderisk att löpa på bana, säger Johaug till NRK.

Hon ställer gärna upp i något lopp, om det blir friidrottstävlingar i vinter. Annars har hon redan riktat blickarna mot nästa vinter och VM i Oberstdorf. Om det blir något skid-VM.

– Om det inte blir VM, blir det andra skidlopp. Blir det inte andra skidlopp, så går det också bra, säger Johaug till NRK.

Hon var avstängd för ett positivt dopningstest i arton månader mellan hösten 2016 och våren 2018 och missade två hela säsonger. Det skulle inte vara första gången hon tvingas ha en lång tävlingspaus.

– Jag har varit igenom det i två hela säsonger. Jag vet att jag älskar att träna, älskar att vara ute och älskar att utveckla mig, säger Johaug till NRK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning