Johaug vill träna med Ingebrigtsen

Therese Johaug har uppvisat suverän form i vinter. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Therese Johaug är suverän i skidspåret – men kan hon klara sig bland elitlöparna i friidrotts-EM?– Det skulle vara kul att pröva, säger hon till HBL.

Tusen timmar träning om året. Och massor av löpträning. Det är Therese Johaugs framgångsrecept.

I vinter har hon dominerat världscupen i suverän stil. Samtidigt surrar spekulationerna redan om friidrotts-EM: Ställer hon upp? Kan hon ta medalj? Hur mycket fortare kan hon springa?

– Hon kan lätt förbättra en halv minut på milen, säger Norges landslagstränare Ole Morten Iversen till HBL.

– Sen blir det svårare.

Ingebrigtsen

Johaug är definitivt intresserad. Även om hon inte fattat något beslut ännu har hon funderat över EM.

– Det skulle vara kul att köra ett träningsläger med familjen Ingebrigtsen, säger Johaug till HBL i Ruka.

– Intressant att se hur de tränar, lägger upp träningen och vilken typ av intervaller de kör. Man skulle kanske kunna lära sig någonting.

Succébröderna Ingebrigtsen missade medaljerna i friidrotts-VM i Doha, men Jakob, Henrik och Filip har sopat rent på EM-nivå. Johaug är fullständigt grön i friidrottssammanhang.

"Eländig" teknik

Hon beskriver sin löpteknik som "eländig". Där finns det kanske rum att förbättra.

– Jag springer på hälarna och viftar med armarna. Jag har inte koll på löpteknik, säger hon till VG.

Men Gjert Ingebrigtsen, Jakobs, Henriks och Filips far och tränare, ger Johaug kalla handen. Han har ingen lust att vara hennes tränare.

– Aldrig. Jag är inte tränare, jag är pappa, säger han till Dagbladet.

Femte snabbast i Norge

Det var i augusti som Johaug tog hem NM-guld på 10 000 meter med tiden 32.20,87 – femte snabbast genom tiderna i Norge. I joggingskor. Ett intyg över hennes enorma kapacitet som idrottare: hon hade i praktiken inte kört en enda banträning före NM. Bara tre finländare har löpt milen fortare än Johaug. Exempelvis Camilla Richardssons rekord på 10 000 m är 32.39,01.

Men Johaug löptränar nog en hel del. Troligen mer än någon annan skidåkare, åtminstone bland damerna.

Hälften löpträning

Under maj-oktober tränar Johaug 100 timmar i månaden – och hälften av träningen består av löpning. Men hon springer mest i terrängen.

– I Norge har löpningen alltid varit en stor del av skidträningen, frånsett ett skede under 1990- och 2000-talet då det var mera rullskidor och cykling. Men Therese springer mycket mera än någon av de andra tjejerna, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Lugnt tempo

Så löpningen är Johaugs stora hemlighet? Nja. Hon håller inte riktigt med.

– Längdåkningen har utvecklats i den riktningen att det behövs ännu mera styrka, kapacitet och explosivitet än förut. Så jag skulle inte säga att man borde satsa mer på löpning, säger hon till HBL.

Hennes träning består till 95 procent av lugn fart – och löpträningen är nästan enbart långsam träning. Under sommaren kör hon nästan all intensiv träning med rullskidor.

Risker

Det finns alltså rum att förbättra. Men det medför också sina risker.

– Jag har ingen lust att offra min skidkarriär för att bli en löpare, säger Johaug till HBL.

Ingrid Kristiansen, VM-guldmedaljör på 10 000 m 1987, säger till Dagbladet att Johaug inte får träna som en löpare. Då håller kroppen inte. Landslagstränaren, Iversen, är inne på samma linje.

– Jag tror inte hon behöver träna särskilt mycket löpning för EM. Några hårdare träningspass räcker – kanske ett träningspass i veckan på slätt underlag, säger Iversen till HBL.

– Hon kanske inte ens behöver spikskor.

Halv minut

Sveriges Meraf Bahta tog EM-silver i Berlin med tiden 32.19,34. Rent teoretiskt är det inom räckhåll för Johaug.

– Hon kan lätt förbättra med 30 sekunder om hon fokuserar lite. 30 sekunder till kan gå relativt lätt. Sen blir det allt svårare, säger Iversen.

– Men hon kommer aldrig att vinna en slutspurt. Det skulle vara lättast för Therese att springa 24 varv i samma fart. I stället för att försöka ändra sin löpteknik borde hon kanske satsa på att träna taktik och farthållning.

"Överskattat"

Gjert Ingebrigtsen är inte alls övertygad om att Johaug kan bli så mycket bättre. Tränarprofilen anser också att löpteknik är överskattat.

– Löpteknik har ingen betydelse på så långa sträckor. Människor springer ungefär som de är födda. Du blir inte bättre av att ändra din teknik, säger han till Dagbladet.

– Skidåkare springer mycket. Det är långt ifrån säkert att de kan bli mycket bättre om de satsar all in på löpning.

Bara kul

Skidåkaren Didrik Tønseth representerade nyligen Norge i terräng-EM i Portugal. Han är övertygad om att Johaug kan bli en snabbare löpare med bättre löpteknik.

Själv tar Johaug spekulationerna med en nypa salt. Hon har inte ens bestämt sig för om det blir ett EM eller inte.

– Jag kan springa för mig själv om det behövs. Jag drar bara på mig joggingskorna och går ut. Jag springer för att det är kul och bra träning och tar det som det känns, säger hon.

Extrem

Det är ännu ett tag till sommaren och friidrotts-EM. Men som det nu ser ut är det ingen som kan hota Johaug i skidspåret i vinter.

– Jag har aldrig sett en skidåkare som hon förut. Hon är mycket extrem. Hon har en mycket hög aerob kapacitet och har tränat mycket hårt – och rätt - under de senaste tio åren, säger Iversen.

– Men hon är inte suverän i allting. Hon är inte särskilt snabb. Hon är bäst i långa, branta uppförsbackar och intervallstarter. Hon kommer att få mycket konkurrens i masstarter med kortare uppförsbackar redan i vinter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning