Johaug vann före två svenskor - Roponen tia

Therese Johaug dominerade än en gång stort. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det blev dubbla svenska medaljer på damernas Therese Johaug gick inte att rå på.Den norska skiddrottningen lade ännu ett VM-guld – det tolfte – till samlingarna.Frida Karlssons hög växer också. Silvret på fristilsmilen i Obertsdorf var hennes femte VM-medalj. Riitta-Liisa Roponen skidade in på en fin tionde plats.

Det är bara några dagar sedan Johaug vann skiathlonen före Karlsson och Ebba Andersson.

Samma melodi gällde under fristilsmilen. Johaug gjorde som hon ville.

- Det är mitt bästa skatelopp i karriären och dessutom på ett par fantastiska skidor, säger Johaug till NRK.

Karlsson försökte haka på, men avståndet i mål var nästan 55 sekunder.

– Det är bara att bocka och buga för den idrottskvinnan och den prestation hon gör därute, säger Frida Karlsson till SVT efter sitt andra VM-silver på bara några dagar.

– Jag går på ren vilja, huvudet åker mer än jag. Jag fick bra tider, men jag var inte säker förrän jag var över mållinjen.

Ebba Andersson gick en fajt mot amerikanskan Jessie Diggins om bronset, men höll undan med god marginal, över fem sekunder.

– Jag är fruktansvärt trött. Det var riktigt tufft, tuffare än jag förväntat mig. Det var en riktig krigarinsats och jag är väldigt nöjd hur jag kunde pusha mig själv.

– Jag förstod att jag gick en hård fajt med henne (Diggins). Jag är verkligen glad att jag kan knipa två medaljer på två försök, säger Andersson till SVT.

Roponen prickade formen rätt

Roponen, 42, var väldigt nöjd i mål.

- Jag är så lycklig. Det kändes så bra hela vägen. Det kändes redan före tävlingen att det här kan bli riktigt bra. Serviceteamet gjorde ett grymt jobb med mina skidor, säger Roponen till Yle.

Krista Pärmäkoski var trettonde dam i mål.

– Det var hett där ute i spåret. Placeringen är väl hyfsad och mycket mer fanns inte att ge. Det ska bli lite kallare väder mot slutet av veckan och det passar mig bättre, säger Pärmäkoski.

Laura Mononen slutade på 22:e plats och Anne Kyllönen på 31:a plats.

– Jag gav allt och så här långt räckte det. Det finns inte mycket mer att säga. Grattis till Riitta-Liisa, säger Mononen till Yle.

– I fem kilometer kändes det rätt bra. Formen är väl inte bättre än så här. Det andra varvet stämde inte alls, säger Kyllönen.

- Hela säsongen har varit svår och jobbig och mot den bakgrunden var inte den här insatsen någon överraskning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning