Johaug tränar stenhårt – slopar semestern

Therese Johaug förbereder sig för att inleda sin säsong i november. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Dopningsavstängda Therese Johaug förbereder sig för fullt för OS-säsongen.

Therese Johaug fortsätter träna med samma upplägg som förut, medan hon väntar på sin slutliga dom i Idrottens internationella skiljedomstol Cas. Efter ett träningsläger i Aspen, Colorado tränar hon i Sjusjøen så länge det finns snö. Därefter väntar träningsläger på Sognefjellet i maj och juni.

– Det är en ny situation för mig att träna en utövare i den här situationen. Jag tvivlar på att någon annan hade klarat det bättre än Therese, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass till NTB.

Johaug får inte träna med landslaget, så hon har anlitat en egen tränare. Hon har mestadels tränat med sin bror Karstein.

– Det blir nog ingen lång semesterpaus för henne, kanske några få dagar däremellan. Therese är väldigt motiverad för att träna. Hon har kört hårda träningssessioner som visar var hon står, säger Mikkelsplass.

– I grova drag blir upplägget likadant som förut. Vi ser ingen grund till att ta några risker. Vi följer samma modell som Therese har använt i flera år.

Det norska riksidrottsförbundet NIF stängde av Johaug i tretton månader efter en utdragen process. Hon åkte fast för en anabol steroid i september. Enligt Johaug berodde det positiva dopningsprovet på en sårsalva, som hon fått av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

Hon har därför inte kunnat tävla alls under den senaste säsongen. Det har varit tungt för henne.

– Det blir nog lättare nu när det inte är några skidtävlingar längre. Det kan vara lite problematiskt när hon inte har tävlat på länge. Vi måste ta det lugnt. Det gäller att inte gå igenom eld och vatten och sedan gå på en stor smäll i höst, säger Mikkelsplass.

Antidoping Norge beslöt nyligen att lägga ned rättsprocessen mot landslagsläkaren Bendiksen, fastän han tagit på sig skulden för Johaugs dopningsfall. Johaugs läger kritiserade beslutet i kraftiga ordalag.

– Reglerna är ogenomtänkta och inkonsekventa, säger Johaugs advokat Christian B Hjort enligt VG.

Bendiksen tangerar dopningsfallet i en färsk bok. I boken Aktive Valg, som han skrivit tillsammans med den kända idrottsprofilen Per Eftang, nämner han inte direkt Johaug, men skriver bland annat följande:

– Har du riktigt otur gör du ett misstag som går ut över en annan oskyldig person samtidigt som den tilldrar sig massiv medial uppmärksamhet. Då är det ätt att hamna i en kritisk och svår situationen. Det går helt enkelt inte att rätta till felet. Samtidigt fortsätter medierna sitt lopp.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46