Johaug suverän – "inofficiellt världsrekord"

Therese Johaug var som väntat överlägsen i norska mästerskapen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Therese Johaug var helt i en klass för sig i de norska skidmästerskapen.

Det var inte någon överraskning att storstjärnan Therese Johaug var överlägsen i de norska mästerskapen – men hennes tid fick många att tappa hakan. Hon vann 10 km fritt med tiden 21.33.

– Det är inofficiellt världsrekord, säger NRK-experten Torgeir Bjørn enligt VG.

Enligt Bjørn har ingen kvinna någonsin förut skidat 10 km så fort. Men Johaug menar att det var knappt 10 km.tsnabbtDet var dessutom blixtsnabbt före.

– Jag tror att ett varv var 4,45 km, så vi skidade kanske nio kilometer. Men det går fort. Det var snabbt före, det var is. Det krävde att man klarade av att trycka på med kraft. Mera nöjd är jag med tidsskilnaden, säger Johaug.

Hon vann med 44,6 sekunder för Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Tiril Udnes Weng var trea, Ragnhild Haga fyra och Heidi Weng femma. Heidi Weng var på förhand sett Johaugs största utmanare, men hon berättar för NRK att hennes sambo varit sjuk och att hon därför inledde försiktigt.

Finn Haagen Krogh vann herrarnas 15 km med tiden 30.30,1. I sprint var Maiken Caspersen Falla som väntat bäst av kvinnorna, men junioren Ansgar Evensen stod för en överraskning då han tog hem herrarnas sprint.

– Det var helt sjukt. Jag kände inget, det gick bara lättare och lättare längs med dagen. Jag fick en lucka och kände mig pigg, då var det bara att trycka på, säger Evensen, 19, till NRK.

Två av de största favoriterna i herrarnas sprint, Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen deltog inte. Evensen har dock självförtroendet på topp efter segern.

– Jag är inte Norges nya Klæbo. Jag ska vara bättre än han, säger Evensen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning