Johaug suverän igen – "Var nervös"

Therese Johaug tog en ny seger i världscupen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Therese Johaug var förkrossande överlägsen i världscupen i Nove Mesto.

Norges storstjärna gick ut en halv minut före Rysslands Natalia Neprjajeva i söndagens klassiska jaktstart i världscupen i Nove Mesto – och i mål hade hon fördubblat avståndet. Ingen tvekan om vem som är bäst i världen för tillfället.

– Det var ett mycket, mycket bra lopp i dag. Jag hade grymt bra skidor, så skidvallarna gjorde ett mycket bra jobb. Jag känner mig i väldigt bra form. Jag stumnar inte alls utan kan bara köra på. Det är en fantastisk känsla, säger Johaug till NRK.

– Jag var väldigt nervös inför helgen, men jag har har haft en lugn period efter tävlingarna i Tour de Ski, så kompenserar man lite.

Pärmäkoski gick ut som sjua, bara elva sekunder bakom Heidi Weng på tredje plats. Men det var inte riktigt hennes dag. Pärmäkoski hade bra draghjälp direkt från start, men hölls inte med, och slutade femma.

– Det gick undan direkt från start. Østberg öste på och då hon ryckte under det andra varvet kunde jag helt enkelt inte svara, säger Pärmäkoski.

– Det var betydligt tyngre att skida ensam. Jag väntade lite för att få draghjälp av Ebba, då jag visste att det inte går att komma ikapp täten mera.

Pärmäkoski skidade de sista kilometrarna bakom Sveriges Ebba Andersson, men tryckte sig förbi i slutet och tog femte plats. Hon var hyfsat nöjd med placeringen.

– Helt ok. Jag kände mig inte lika stark som i går. Jag hade hoppats på lite bättre form, men det syns att jag inte haft tuffa tävlingar på sistone, säger Pärmäkoski.

Hon stod över Tour de Ski på grund av en förkylning. Hon tävlade i sprint i Dresden förra helgen, men senast hon tävlade distans var före jul.

– Femma är under inga omständigheter någon katastrof. Det här är ett bra utgångsläge för Oberstdorf och säsongens huvudmål, som för mig är skandinaviska Skitour.

Kerttu Niskanen var dagens snabbaste finländare med den sjätte snabbaste sträcktiden. Hon klättrade från elfte plats till sjua. Anne Kyllönen steg till femtonde plats. Vilma Nissinen gick ut som 40:a, men kom i mål på 30:e plats. Johanna Matintalo skidade i mål som 35:a, efter att ha gått ut som 44:a.

Världscupen, Nove Mesto

Damer, 10 km (f), jaktstart

1) Therese Johaug, Norge, 26.49,7, 2) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +1.04,8, 3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +1.06,0, 4) Heidi Weng, Norge, +1.06,0, 5) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.49,1, 6) Ebba Andersson, Sverige, +1.49,4, 7) Kerttu Niskanen, Finland, +1.56,7, 8) Katerina Razymova, Tjeckien, +1.59,9, 9) Ragnhild Haga, Norge, +2.06,8, 10) Jessica Diggins, USA, +2.12,0...15) Anne Kyllönen Finland +2.36,0, 30) Vilma Nissinen Finland +3.49,4, 35) Johanna Matintalo Finland +4.20,5

Världscupen e 19 av 40 deltävl

1) Johaug 1 409, 2) Weng 952, 3) Neprjajeva 939, 4) Diggins 720, 5) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, 699.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning