Johaug storfavorit igen: "Lust att åka fort"

Therese Johaug är storfavorit till sitt andra raka guld i Oberstdorf. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Det första VM-guldet är undanstökat. I milloppet ger sig storfavoriten Therese Johaug ut på jakt efter sin andra triumf i Oberstdorf.– Jag har en väldig lust att åka fort, säger hon.

Norskan gick inte att tas med i helgens skiathlon, där Frida Karlsson och Ebba Andersson gjorde en särklassig Johaug sällskap på medaljplatserna.

På tisdagen väntar en mil i fristil med individuell start – och ett utsökt tillfälle för Therese Johaug att utöka sin guldskörd i VM.

– Det var otroligt skönt att få skiathlon gjort och att jag fick sänka axlarna lite. Men nu har jag en väldigt lust att åka fort på 10 kilometer fristil. Det är en distans som har passat mig bra, säger hon.

I sina tre senaste VM – 2015, 2019 och i år – har Therese Johaug tagit guld i sex av de sju individuella lopp hon åkt. Enda plumpen var när Charlotte Kalla 2015 vann milen i hemma-VM i Falun, efter en rejäl norsk vallamiss och en blygsam 27:e plats för Johaug.

I just Falun, tidigare den här vintern, fick också Johaug oväntat stryk av USA:s Jessica Diggins på det senaste milloppet som kördes i världscupen. Men det ändrar inte det faktum att den 32-åriga norskan är jättefavorit till guldet nu.

– Jag vet att det finns förväntningar där ute, men den hållningen har inte jag. Det såg vi i Falun. Jag kan också ha dåliga dagar både mentalt och fysisk. Jag kan bli slagen redan i morgon och tar ingenting för givet. Som jag har sagt förut är det inte bara att hämta medaljer, det känner jag att jag har fått bevis för många gånger, säger Johaug.

Övriga norskor som ställer upp på 10 kilometer är Heidi Weng, Ragnhild Haga, Tiril Udnes Weng och 19-åriga talangen och VM-debutanten Helene Marie Fossesholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning