Johaug: "Spännande att få möta Frida Karlsson"

Frida Karlsson och Therese Johaug möts i världscupen i Falun. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

I sista stund flög norska landslaget till Sverige i stället för hem till Norge. Perfekt, tyckte Therese Johaug – som fick extra förberedelse i Falun inför helgens dueller mot en viss svensk rival.– Det ska bli spännande att möta Frida Karlsson, säger Johaug.

Norges damtränare Ola Vigen Hattestad beskriver det som en liten chock när skidlandslaget, i bussen från Lahtis till flygplatsen, fick beskedet att de skulle flyga till Sverige och Arlanda i stället för hem till Norge.

Det var resultatet av det plötsliga svenska inreseförbudet från Norge på grund av coronapandemin.

Therese Johaug tog de ändrade planerna med ett lugn och såg det som optimala förberedelser inför helgens världscuptävlingar.

"Var i bra form"

– Nu slipper vi resa via Norge och sedan få långkörning hit till Falun. För min del var detta bättre. Nu blir förberedelserna perfekta, säger den norska skidstjärnan när TT träffar henne inför det första träningspasset i Falun.

– Det är riktigt trevligt att vara tillbaka och det känns bra att vi får några extra dagar där. Jag har ju flera fina minnen från Falun, säger hon.

32-åriga Johaug var överlägsen i världscupcomebacken i Lahtis i helgen, då hon vann skiathlonloppet.

Frida Karlsson, 21, saknades i Finland efter skadan hon ådrog sig på hotellrummet under Tour de Ski.

Men i Falun ställs världscupens två största namn på damsidan mot varandra igen.

– Det ska bli spännande att få möta Frida Karlsson. Hon var i bra form i Tour de Ski innan hon skadade sig. Det var synd. Jag tror hon har hunnit träna bra och är stark inför helgen, säger Johaug.

Tankeställare

Förra årets världscupavslutning med tremilen i Holmenkollen, då Frida Karlsson spurtslog Johaug på hennes hemmaplan i Oslo, skapade skidjubel i Sverige.

Och gav norskan en nyttig tankeställare.

Åtminstone om man får tro tränaren Ola Vigen Hattestad.

– Therese har hela tiden fått höra att hon är så suverän. Men då fick hon se att det finns tjejer som verkligen kan slå henne. Det hände då och det kan hända på VM. Därför blev det en väckarklocka. Dessutom innebar det loppet att hon fick extra tändvätska i den fortsatta träningen.

Falun blir Therese Johaugs enda tävlingshelg i Sverige den här säsongen.

– Jag hoppar över Ulricehamn (6-7 februari) och åker hem efter tävlingarna här i Falun. Det är planerat sedan länge eftersom det är dags att åka på precamp inför VM.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning