Johaug ska inte ersätta Bjørgen – "Viktigt att vi fyller tomrummet tillsammans"

Therese Johaug vill att det norska landslaget fyller tomrummet efter Marit Bjørgen tillsammans Bild: Lehtikuva/Hakon Mosvold Larsen

Therese Johaug är tillbaka i det norska skidlandslaget. Men hon ska inte ta över rollen som den nya Marit Bjørgen.– Det är viktigt för mig att vi fyller tomrummet efter Marit tillsammans, säger Johaug.

Tillbaka från dopningsavstängningen får Therese Johaug ändå finna sig i att vara Norges stora stjärna. Med sina många VM-guld och dubbla världscuptitlar på resumén är det naturligt att hon ses som tronföljare till skiddrottningen Marit Bjørgen.

Men någon sådan press känner hon inte, säger hon.

– Jag tror att vi kommer att kunna fylla tomrummet efter Marit tillsammans. Det är väldigt viktigt för min del, att vi ska skapa det här tillsammans, säger Therese Johaug.

Nyss fyllda 30

Hon fyllde 30 år på måndagen, och firades med tårta och tjo och tjim av de nygamla landslagskompisarna. Och det är just sammanhållningen som ska ta Norge till fortsatta höjder även post-Bjørgen.

– Jag tror absolut att det kommer att vara en styrka för laget, att alla kan ta ansvar, säger Ingvild Flugstad Østberg.

– Alla är kaptener. Jag tror att det är viktigt. Att några kan bidra med mer i vissa sammanhang, och att alla kan bidra på ett eller annat sätt på alla områden.

Lämnade Sverige

För Ole Morten Iversen, tränaren som under våren gick från Sveriges landslag till Norges, är det viktigt att Therese Johaug inte känner något ansvar att ersätta Bjørgen. Samtidigt tror han att den nyblivna 30-åringen ger trygghet till landslaget.

– Hon är uppriktigt glad att vara tillbaka. Hon känner hur stor skillnad det är mellan att träna för sig själv och att ha ett lag i ryggen. Hon har sprudlat och kommer att spela en viktig roll, säger Ole Morten Iversen.

– Nu har vi ett tomt ark och kan skapa någonting nytt och bra.

Tränaren med i landslaget

Det står klart att Johaugs personliga tränare Pål Gunnar Mikkelsplass kommer att bli en del av damlandslagets ledarstab.

– Jag skulle inte säga att det var därför vi anlitade honom. Men det är betryggande att hon har använt honom. Vi har haft en bra dialog. Det är därför vi har tillfrågat honom att inte bara fungera som Thereses tränare, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen till den norska nyhetsbyrån NTB.

57-årige Mikkelsplass kommer att jobba med landslaget på deltid och framför allt fokusera på video och teknikträning.

– Jag tror det blir väldigt bra. Det är en jag känner väl och kommer bra överens med, säger Therese Johaug som också fyllde 30 under måndagen.

Iversen:

– Det är en styrka för mig, Pål Gunnar, Therese och för resten av laget, säger han.

Mikkelsplass har själv en elitkarriär som längdåkare bakom sig. Han har bland annat ett OS-silver och två VM-guld på meritlistan.

Född: 25 juni 1988 (30 år).

Från: Dalsbygda, Norge.

Klubb: Nansen.

Främsta meriter: OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 7 guld, 1 silver, 3 brons. Världscupen: 2 totalsegrar i världscupen, 42 segrar.

I övrigt: Årets kvinnliga idrottare i Norge 2016.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning