Johaug överlägsen – trots kraschen

Therese Johaug tog karriärens elfte VM-guld. Bild: Odd Andersen/Lehtikuva

Therese Johaug tog VM-guld före två svenskor.

För två år sedan var Therese Johaug i en klass för sig i VM i Seefeld. I sin första start i VM i Oberstdorf var hon igen i en klass för sig.

Johaug ryckte ifrån tillsammans med Sveriges Ebba Andersson och Frida Karlsson redan under den klassiska sträckan. Det var bara en incident som kan ha gett de norska supportrarna skrämselhicka. Frida Karlsson kom för nära i en kurva under den klassiska sträckan, föll, och drog Johaug omkull med sig. Karlssons stav gick av, hon tappade lite mark, men Johaug kom snabbt upp och fortsatte.

Under fristilssträckan skakade Johaug av sig Andersson och defilerade ensam i mål. Karlsson kom ikapp Andersson och spurtade till silver.

Krista Pärmäkoski var bäst av finländarna med sin trettonde plats, 1.53,4 bakom Johaug.Hon var besviken över sin prestation.

– Tättrion skidade förstås hårt. Men jag fick inte riktigt ut det jag ville av kroppen, säger hon.

– I fristil saknades det sista stinget. Man vill förstås inte heller riktigt kämpa mera i det skedet när man ser att man inte slåss om de placeringar man skulle vilja.

Laura Mononen tog 20:e plats, Vilma Nissinen 22:a plats och Johanna Matintalo 30:e plats. Matintalo hade problem med skidorna under den klassiska sträckan. VM-debutanten Nissinen var däremot nöjd. Det var första gången hon var bland de trettio bästa internationellt den här säsongen.

– Det var en balanserad prestation. Jag följde min taktik.Jag kunde haft mera att ge i klassisk stil men beslöt att spara så mycket som möjligt till fristilssträckan. Jag fick en bra grupp med Masako Ishida och andra, tog rygg fram till backen, och ovanpå backkrönet litade jag på att jag är en så bra utförsåkare att jag åker ifrån dem, säger Nissinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning