Johaug överlägsen – Pärmäkoski åtta

Therese Johaug gav inte konkurrenterna en chans i VM-avslutningen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Therese Johaug var helt i en egen division i damernas 30 km klassiskt. Krista Pärmäkoski knep åttonde plats.

Therese Johaug ryckte ifrån redan under det första varvet – efter 7,6 km ledde hon med en halv minut över Heidi Weng, Katharina Hennig, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Terese Stadlober. Den norska storstjärnan slog aldrig av på takten utan vann med 2.34,2 före lagkamraten Weng, som slog Sveriges Frida Karlsson i spurten om silver.

Karlsson skrek av smärta i mål, höll sig om armen och fördes till sjukhus med ambulans. Hennes arm var svullen och hon hade svårt att röra på armen.

– Jag kraschade på fjärde varvet. Jag fick ont men jag körde på och hade bara medalj i tankarna. Det gjorde ont hela vägen men det var i mål som jag kände att jag hade väldigt ont, säger Frida Karlsson enligt TT.

Hon var involverad i en krasch med Weng och Andersson då det var ungefär 10 km kvar. Kraschen gav Terese Stadlober en chans att rycka ifrån mot sin första mästerskapsmedalj, men de andra kom ikapp igen cirka fyra kilometer senare, och i mål var österrikiskan femma, efter Ebba Andersson.

Krista Pärmäkoski tog åttonde plats, 3.41 bakom Johaug.

– Det var tufft. Spåren var lite av alla sorter. I utförsbackarnaa var det is och i solen där det var ny snö var det väldigt långsamt. Man fick vara på alerten hela tiden, säger Pärmäkoski.

– Jag får vara nöjd med placeringen. Det var inte vad jag var ute efter före säsongen, men vi gjorde allt vi kunde för att pricka in formen till VM.

Pärmäkoski tog 13:e plats både i skiathlon och 10 km fritt. I stafetten säkrade hon brons för Finland.

– Jag fick bra ut av mig i stafetten. Det känns bra att veta att farten finns där. Det hämnade sig kanske lite under 30 km i dag. Man vet ändå att nivån finns där och bara jag får en hel träningssäsong tror jag att allt är möjligt igen.

Johanna Matintalo tog trettonde plats, vilket är hennes bästa individuella placering i ett stort seniormästerskap. Hon medger att hon inte riktigt helt återhämtat sig mentalt efter stafettbronset.

– Jag är helt nöjd. Det var kanske inte en 10 plus-prestation. Jag hade nog lite svårt att ladda om efter stafetten, säger Matintalo.

Laura Mononen tog 16:e plats. Vilma Nissinen var 29:a i mål.

Tangerat rekord

Segern var Johaugs fjärde guld i VM i Oberstdorf. Hon vann skiathlon, 10 km fritt, 30 km klassiskt och körde tredje sträckan i Norges stafettlag som tog guld. Det var Johaugs fjortonde guldmedalj i VM Tio av dem är individuella. Det tangerar Jelena Välbes rekord.

– Det är en fantastisk upplevelse med fyra guld och guld i de tre individuella sträckor man deltar i. Jag vet att det är mycket press på mig, och man ska leverera varje dag, jag känner mig lite rörd nu. Man blir äldre och äldre och vet att det här livet tar slut snart, säger Johaug till NRK.

skidor

OBERSTDORF, Tyskland

VM

damer, 30 km (k)

1) Therese Johaug, Norge, 1.24.56,3, 2) Heidi Weng, Norge, +2.34,2, 3) Frida Karlsson, Sverige, +2.34,8, 4) Ebba Andersson, Sverige, +2.36,3, 5) Teresa Stadlober, Österrike, +2.46,6, 6) Anne Kjersti Kalvaa, Norge, +3.30,2, 7) Tiril Udnes Weng, do, +3.33,5, 8) Krista Pärmäkoski, Finland, 3.41,7, 9) Tatiana Sorina, Ryska skidförbundets lag, +3.51,3, 10) Laura Gimmler, Tyskland, +4.08,6.

Övriga finländare:

13) Johanna Matintalo +4.42,0, 16) Laura Mononen +4.48,4, 29) Vilma Nissinen +8.17,2

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning