Johaug missar OS: "slöseri med resurser att överklaga"

Svårsmält. Therese Johaug höll en känslosam presskonferens i italienska Seiser Alm, där hon befinner sig på träningsläger.Bild: TT/Lehtikuva/Ruud Vidar

Therese Johaug har gett upp förhoppningarna om att tävla i OS i Pyeongchang.

Skidstjärnan Therese Johaug väljer att inte överklaga sin 18 månader långa dopningsavstängning och siktar i stället på VM i Seefeld 2019. Johaugs läger har bedömt att chanserna att få en förkortad avstängning är minimala.

– Det är extremt liten chans att kunna få saken till behandling och jag tror det bara är ett slöseri med resurser, säger Jørn Ernst till Nettavisen.

– Det är inte aktuellt att överklaga. Vi är färdiga med den saken och Therese går vidare.

Ursprungligen blev Johaug avstängd i tretton månader av Norges riksidrottsförbund, efter att ha gett ett positivt dopningsprov i september förra året. Men idrottens internationella skiljedomstol Casi Lausanne ansåg att straffet var i lindrigaste laget och förlängde avstängningen till arton månader – en dödsstöt för Johaugs OS-drömmar. OS i Pyeongchang avgörs i februari-mars 2018.

Johaugs enda möjlighet hade varit att överklaga Cas beslut till den schweiziska högsta domstolen. Men enligt expertisen är det besvärligt och osannolikt att upphäva en dom ifall det inte går att påvisa ett klart procedurfel.

– Det är nästan omöjligt att få saken upp till behandlingen i högsta domstolen och behandlingen tar så länge att OS ryker oavsett, säger Ernst till VG.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00