Johaug kan få norskt prestigepris trots dopningsavstängningen

Är dopningsfällde Therese Johaug en tillräckligt stor förebild för att få Norges finaste idrottspris? Arkivbild Bild: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Norges finaste idrottspris ska gå till någon som varit en stor förebild och står för idrottens grundvärderingar. Nu har norska skidförbundet nominerat Therese Johaug till utmärkelsen fast hon varit dopningsavstängd.

Det kallas Egebergs ærespris och har delats ut sedan 1919. Priset anses vara extra prestigefullt i Norge eftersom det går till någon som har gjort bra resultat i två olika idrotter.

Genom åren har priset gått till norska ikoner som Oddvar Brå, Ole Einar Bjørndalen och Ingrid Kristiansen.

Nu har det väckt uppmärksamhet i Norge att skidförbundet nominerat Therese Johaug till priset. Detta trots att hon varit avstängd för dopning.

– Ja, det godkändes av styrelsen i mars i år, bekräftar norske skidförbundets presschef Gro Eide.

Therese Johaug har tagit ett OS-guld och tio VM-guld, men håller också hög klass i friidrott och blev norsk mästare på 10 000 meter i fjol. Därmed är hon med råge sportsligt kvalificerad till att få utmärkelsen.

Men hennes dopningsdom gör att flera har ifrågasatt att hon ska ens ska kunna komma ifråga för att få det. Johaug fastnade 2016 i en dopningskontroll och hävdade att hon fått i sig anabola steroider via en läppsalva.

Stjärnan dömdes till 18 månaders avstängning och missade bland annat OS i Pyeongchang 2018. Sedan comebacken i november 2018 har hon dominerat sporten fullständigt.

Børre Rognlien, som är ordförande i priskommittén, vill inte kommentera vilka som har nominerats till utmärkelsen som delas ut senare i år.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning