Johaug inte välkommen i Stockholm – "de som varit avstängda hör inte hemma på en tävlingsarena"

Therese Johaug satte en kanontid på 10 000 meter i Oslo. Bild: Vidar Ruud/Lehtikuva

Skidstjärnan Therese Johaug gjorde succé i Oslo, men hon är inte välkommen till Stockholms Diamond League-gala.

Therese Johaug löpte ett nytt världsårsbästa med tiden 31.40,69 i Impossible Games i Oslo. Resultatet är bara tiondelar sämre än Annemari Sandells finska rekord.

Det har förstås väckt intresse också i Sverige. Men det är uteslutet att hon skulle få delta i Stockholms Diamond League-gala.

– Vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena, säger tävlingsledaren Jan Kowalski till SVT Sport.

Avstängd

Johaug blev avstängd i arton månader efter att ha testat positivt för den anabola steroiden clostebol hösten 2016. Steroider anses vara den värsta formen av dopning tillsammans med epo, men enligt idrottens högsta instans Cas hade hon fått i sig steroiden i misstag via en sårsalva. Oavsett vill svenskarna inte låta henne springa i Stockholm 23 augusti.

– Vi kan inte lägga oss i vad norrmännen gör men vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Jan Kowalski till SVT Sport och kommenterar att Johaug sprang i Norge:

– Vi kan inte gå in och styra andra arrangörer. Vi vet ju inte hela anledningen till att de valde att ta med henne. Det var ju mer ett norskt jippo än en riktig tävling, säger Kowalski.

Image

Efter att den planerade Diamond League-galan i Oslo blev inställd, valde arrangörerna att ordna en speciell friidrottsgala under titeln Impossible Games. Bland annat sprang då Johaug 10 000 meter ensam, med hjälp av blinkande lampor som hare.

– Hon är fri att tävla och har avtjänat sitt straff. Man får som arrangör välja vilken image man vill ha på sin tävling, säger Kowalski.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning