Miljonbonus möjlig – Johaug nöjd med medalj

Längdskidstjärnan Therese Johaug är tillbaka på mästerskapsscenen. Hon är VM-guldfavorit på damernas skiathlon över 15 kilometer i Seefeld under lördagen. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Skidvärlden förväntar sig att oslagbara Therese Johaug tar fyra VM-guld i sin mästerskapscomeback. Hon själv är nöjd med en medalj i Seefeld – trots en nalkande VM-bonus i miljonklassen.– Jag ber om respekt, säger den norska storstjärnan.

Therese Johaug har vunnit samtliga distanslopp i världscupen hon ställt upp i under sin comebacksäsong efter dopningsavstängning.

Längdskid-VM i Seefeld är 30-åringens första mästerskap sedan VM i Falun 2015. Trots hennes långa frånvaro är pressen kanske ännu större än vad den någonsin varit tidigare.

– Jag känner att det är förväntningar där ute, eftersom det gått så bra som det har gjort. Men det är inte bara för mig att gå ut och hämta guldmedaljen, säger Therese Johaug.

Nervös

Tillsammans med det norska skiathlonlaget mottog hon en samlad norsk-svensk presskår i Leutasch, en knapp mil utanför VM-orten, under fredagen.

Lördagens 15-kilometerslopp, till hälften i klassisk stil och till hälften i fristil, är Johaugs första i de stora sammanhangen sedan den klassiska tremilen i Falun för fyra år sedan. Ett lopp hon vann överlägset före Marit Bjørgen och Charlotte Kalla.

– Jag är nervös. Det är mycket som kan ske. Det är min första mästerskapsstart på väldigt, väldigt länge, säger Johaug.

Storstjärnan från Dalsbygda fick besvara majoriteten av frågorna från sin plats vid presskonferenspodiet. Hon blev bland annat ifrågasatt för sitt uttalade mål om en medalj.

– Det ska göras ett jäkla jobb. Jag ber om respekt, för det är inte bara för mig att köra loppet i morgon och enkelt hämta medaljen. Det är ett viktigt jobb som ska göras först.

Enligt norska nyhetsbyrån NTB kan Johaug, som tog tre VM-guld i Falun, tjäna en VM-bonus på motsvarande drygt 2,1 miljoner kronor om hon tar tre individuella guld och ett stafettguld i Österrike.

– Jag har varit med i så pass många år att jag vet att man behöver ha lite flyt. Man måste ha en bra dag, och allt ska gå din väg för att du ska kunna stå överst (på pallen). Mästerskap är mästerskap, folk kan få för sig att åka fort.

Känt sig välkommen

Hösten 2016 testades Therese Johaug positivt för det dopningsklassade ämnet clostebol. Norskans tårar efter användningen av en läppsalva under ett höghöjdsläger i italienska Livigno skapade rubriker världen över och hon stängdes av över VM i finländska Lahtis 2017.

I augusti samma år fastställdes domen till 18 månader, Johaug missade även OS i Pyeongchang och var fri att tävla först i april i år.

– Efter de två åren känner jag att livet erbjuder så mycket annat (än skidåkning). Det har hänt många saker utanför idrotten, jag har fått perspektiv på det. Jag är glad att jag får lov och tävla igen och utvecklas.

Hon har trots bakgrunden känt sig välkomnad tillbaka till världscupcirkusen, både av konkurrenter och publik.

– Ja, det känner jag absolut, säger Therese Johaug.

Född: den 25 juni 1988 i Dalsbygda, Norge (30 år).

Klubb: IL Nansen.

Meriter: OS: ett guld (stafett 2010), ett silver, ett brons. VM: sju guld (30 km (f) 2011, (k) 2015, stafett 2011, 2013, 2015, 10 km (f) 2013, 15 km skiathlon 2015), ett silver, tre brons.

Aktuell: Gör mästerskapscomeback vid VM i Seefeld efter en dopningsavstängning. Kör troligtvis 15 km skiathlon på lördag, 10 km klassiskt på tisdag, stafetten (4x5 km) på torsdag och 30 km fritt på lördag i nästa vecka.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning